Блог

Малките буквички в застраховката Автокаско – част II

Застраховката автокаско е толкова позната, но често и неразбрана. На всеки почти му се е случвало да скючва застраховка Каско на авотомобила си. Но опитът ни показва, че очакванията и реалностите по застраховката се разминават в много случаи. И тъй като вярваме, че колкото по-добре се познават условията и колкото по-изрядни сме на пътя, толкова по-сигурни и спокойни ще бъдем при инцидент.

В предишна статия ви споделихме три от най-честите причини за отказ по щети на автомобила, които не зависят пряко от нас. В тази публикация обръщаме внимание на отказите, които могат да се случат по наша вина.

Ако все още се колебаете дали да сключите застраховка за автомобила, създадохме отделна статия, в която споделяме каква сигурност тя дава на собственика. Тук е.

Ето най-честите причини за отказ и разочарование от страна на клиента:

 1. Неспазване на сроковете

Много често застрахованите решават да заведат всички щети, натрупани през целия срок на застраховката на веднъж. Това води до подаване на неверни данни или пък пропускане на срокове. И в двата случая, застрахователят отказва обезщетение.

Затова, спазвайте сроковете на уведомяване на щети по автомобила и не злоупотребявайте с доверието на застрахователя. Повярвайте, след толкова много гледани щети, експертите на застрахователя в миг разпознават лъжата. Не го правете.

 1. Неточна информация в декларацията при завеждането на щетата

Случват се самокатастрофи. Застрахованият докато управлява автомобила – най-често при маневри за паркиране, да увредят автомобила. Когато това е например колче в невидимата част, или несъобразено разстояние, застрахователят ще изплати обезщетение. Затова препоръчваме да декларирате обстоятелствата, такива каквито са.

Но има тънък момент – застрахователят не обезщетява случаи на груба небрежност – като например паркиран автомобил на наклон, без да е включена ръчната спирачка и волана завит към тротоара.

Затова, дори когато имате застраховка Автокаско, не спирайте да се грижите за автомобила и не намалявайте вниманието си при управление. За Вашата сигурност и за сигурността на останалите участници

 1. Кражба на автомобил и в него се е намирал „малък“ или „голям“ талон на автомобила.

Ако застрахования автомобил бъде откраднат, задължително трябва да представите описания в полицата брой ключове, дистанционни за аларма и двете части на талона. Невъзможността да представите точния брой описани неща ще бъде основание за отказ от застрахователя. Независимо от обяснението.

Препоръчваме ви никога да не оставяте в автомобила документите му, ако променяте броя на ключовете и дистанционните винаги да уведомявате брокера или застрахователя си за това.

 1. Автомобил с изтекла валидност на техническия преглед

Управлението на автомобил с изтекла валидност на техническия преглед носи много рискове – за глоба от контролните органи и отказ от застрахователите при щета. Ако автомобилът е бил технически неизправен към момента на щетата може да бъде основание за отказ или много допълнителни трудности при изплащане на обезщетение. Следете валидността на този документ. Важно е за вашите интереси.
Ако сте от хората, които държат документите си под контрол, можете да се регистрирате тук и да получавате напомнящ имейл 15 дни преди изтичането на валидността! Лесно е и данните са само за системата. Не ги ползваме за други цели.

 1. Изтекло свидетелство за управление на МПС

Още една причина за недоволство от страна на клиентите, която се корени в изтекла валидност на документите.

В изключените рискове на застрахователите  е „ … управление на МПС от лице, което към момента на застрахователното събитие не притежава валидно свидетелство за управление.“

Една подценена дата може да Ви постави в неизгодна позиция.

Отворете комплекта с документите си и погледнете годината на изтичане на свидетелството Ви за управление на автомобил.

И все пак, застраховката автокаско покрива много събития. В тази статия сме споделили част от тях.

Да познавате условията по полицата е изключително важно, защото дава сигурност за качествено обезщетение. Но още по-важно е какво да правим в първите моменти на пътно-транспортно произшествие и как осигуряваме правата си пред застрахователя. Затова създадохме поредица от три кратки видеа, които препоръчваме на всеки, който управлява автомобил. Ако желаете да получите видеата – тук

3
  Свързани публикации

Comments

 1. Alex  June 27, 2013

  Дано не се случва, ама на мен ми се случи. Никой не ми беше казал, че трябва да мина пак през застлахователя и като ме удариха на същото място си плащах сам 🙁
  Уж имам застраховка, а си платих.

  reply
  • Anelia Angelova
   Анелия Ангелова  June 28, 2013

   Съжалявам Алекс,

   Понякога ми се струва, че сключването на застраховката представлява сложна стратегическа игра. В този случай сте пропуснали ход! И се чувствате предаден. Съжалавям затова.

   reply
   • Alex  June 28, 2013

    Да, сега вече знам. Лошото е, че научаваме след като се случи 🙁

    reply

Add a Comment