Блог

Автокаско какво покрива?

Собствениците на автомобили почти не се замислят дали да плащат за застраховката им. Защото ежедневно виждаме на какви рискове е изложен автомобила ни. Но какво покрива застраховка автокаско? Струва ли си?

Мотивацията на изрядните шофьори, които рядко предявят претенции пада защото само плащат и те понякога се питат, “Ако аз не причинявам пътно-транспортни произшествия, не е ли достатъчна за мен застраховката Гражданска отговорност?”

В тази статия ти показвам какви ползите от застраховката автокаско за хората. Целта е да те информираме максимално добре.

  • При застраховката автокаско, вината няма значение. Всеки може да сгреши – дори предпазливите, отговорните и внимателните. Важното е, че изплащането на обезщетението по застраховката автокаско не зависи от вината. Водачът трябва да се съобрази с изричните условия, че не е употребявал алкохол, има валидни документи, управлявал е автомобила съгласно изискванията на закона и не е направил грубо нарушение.

Застраховката Гражданска отговорност компенсира щетите по твоя автомобил само когато вината е на другия водач и разполагаи с необходимите документи – двустранен протокол или протокол от КАТ. Но ако виновното лице избяга или ако се установи, че двамата водачи са равно виновни, застраховката не покрива щетите по автомобила ви.

  • Застраховката автокаско покрива много допълнителни рискове, включително природни бедствия, пожар, умишлен палеж и вандализъм.

През 2005 и 2006 година, автомобилите понесоха огромни щети в резултат на градушки. Застрахователните компании трябваше да изплащат за счупени стъкла, огледала и повредени каросерии. Възстановяването на автопарка отне повече от година. Хиляди хора загубиха комфорта си и част от стойността на автомобила си, а застрахователите изплатиха милиони обезщетение.

Поройни дъждове, а понякога непочистени корита на реки доведе до много ситуации с наводнени автомобили.

Не беше много отдавна, когато София бе разтресена от поредица палежи на автомобили. Десетки автомобили бяха унищожени. Щетите от пожар и умишлен палеж са значителни и е трудно да бъдат възстановени. Само застраховката автокаско може да компенсира такива щети.

Важно е да се обърне внимание на риска от “умишлен палеж”. Не всички застраховки предлагат покритие за този риск в основното покритие. Затова е важно при избора на застрахователна компания да обсъдите това покритие.

  • Щетите на паркинг

Често се случва да паркираш автомобила си и да го намериш повреден. А има случаи и на сериозно ударен. Когато виновникът е неизвестен, няма как да получиш обезщетение по застраховката Гражданска отговорност. В такива случаи само застраховката автокаско може да те защити.

Тук влизат и щетите, нанесени от превозни средства, управлявани с конска тяга. Опитът ни показва, че щетите от колесниците, движещи се из града, могат да бъдат големи. Тези колесници не разполагат със застраховка, която да обезщети пострадалите. Така само застраховката автокаско покрива такива щети.

  • Кражба на автомобила. 

Да, това може би е най-явната причина хората да сключват застраховката. Не е приятно да изгуби човек автомобила си. И само качествената застраховка и изрядността на застрахования могат да бъдат гаранция, че ще бъдете обезщетени най-кратки срокове от такова не приятно събитие.

Трябва да напомним, че кражбата на отделни детайли и части не се покриват по застраховката. Всичко, което не покрива застраховката събрахме в една кратка статия тук.

стъпки, които да следваш ако попаднеш в ПТП

Каквото и да се случи с автомобила, най-важна е сигурността на хората. Застраховката ще обезщети материалните загуби. Важното е да не губии самообладание и да се обезопасии. Никой не желае неприятности, но пътно-транспортни произшествия стават всеки ден! За твоята сигурност и тази на пътниците в атмобила ти, създадохме видеа, които могат да бъдат полезни в труден момент. Най-важното е да знаеш какво два правиш в първите мигове при щета.

 

А ако искаш да знаеш кои са трите най-често допускани грешки при застрахвоката автокаско, както и много полезна информация, натисни тук и се включи в листата на хората, които обичат да знаят навреме.

Застраховката Автокаско

🧭 Знаеш ли какво покрива?
🧭 Какво да правиш при произшествие на пътя?
🧭 В какъв срок да уведомиш застрахователя?
Не се притеснявай ако не знаш. На точното място си!
Виж кои са 3-те най-често допускани грешки при застраховка каско, които водят до откази и разочаование.
И проследи поредицата от имейли с още тънкости, които сме установили в 20 годишната ни практика.
Заяви интерес по-долу! Без ангажименти и само полезна информация!

4
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации