Блог

Защо ми трябва застраховка автокаско?

През последните години сме принудени да обмисляме разходите си и да правим само тази, за които сме сигурни, че получаваме качество или имаме нужда.

Така за много хора възниква въпроса  „Нужна ли ми е застраховката автокаско?“  Това е особено за актуално за тези, които рядко предявяват претенции. Те се питат, “ако аз не причинявам пътно-транспортни произшествия, не е ли достатъчна за мен застраховката Гражданска отговорност?”

В тази статия искаме да ви покажем какви ползи дава застраховката Автоскаско за хората. И за да сме точни до край, сега ще ви разкажем за предимствата застраховката, а в тази статия казваме какво не покрива застраховката. За да сте информирани възможно най-добре.

1. При застраховката автокаско вината няма значение. Всеки може да сгреши – дори предпазливите, отговорните и внимателните. Всеки има дни, в които не в пълните си възможности и да допусне грешка. Изплащането на обезщетението по застраховката Авотокаско не зависи от вината. Важно е събитието да е покрит по полицата риск. С изричното условие, водачът да не е употребил алкохол и да не е направил грубо нарушение.

Застраховката Гражданска отговорност компенсира щети по Вашия автомобил, само когато за произшествието е виновен другия водач и разполагате с необходимите документи – двустранен протокол или протокол от КАТ. Но ако виновното лице избяга, или пък се установи че двамата водачи са поравно виновни, застраховката не покрива щетите на автомобила ви.

Автокаското включва дребните щети, докато колата е била паркирана. Такива случаи са винаги неприятни, защото губят от личното ви време в завеждане на щети и ремонт на автомобила. Но все пак получавате финансова компенсация за претърпените щети.

2.  Застраховката автоскаско покрива много допълнителни рискове като природни бедствия, пожар, умишлен палеж и вандализъм.

През 2005 и 2006, в две последователни години бяха нанесени огромни щети върху автомобилите в резултат на градушки. Застрахователите трябваше да направят плащания за счупени стъкла на автомобилите, огледала и подбити ламарини.

Миналата година София и други градове на страната бяха шокирани от поредица среднощни палежи върху паркирани автомобили. Изгоряха десетки автомобили. А щетите от пожар и умишлен палеж са пълни – почти невъзможно е възстановяването.

Само застраховката автоскаско може да компенсира такива щети.

Но тук трябва да обърнем внимание на риска “умишлен палеж”. Преди години София беше настръхнала от поредица от палежи на поредица автомобили. Всяка вечер столичани се събуждаха от новината за опожарени автомобили. Тук искам да обърна специално внимание – умишлен палеж не е покрит по всички полици в основно покритие. Имайте предвид, когато избирате застрахователя си да обсъдите това покритие.

3. Щети на паркинг

Често се случва да паркираме автомобила и да го намерим одран, а понякога дори сериозно ударен. Когато виновният водач е неизвестен, няма как да се получи обезщетение по застраховката Гражданска отговорност. В такива случаи само застраховката Автокаско може да бъде защита.

Към тази група попадат и щетите нанесени от превозни средства, управлявани с конска тяга. Опитът ни показва, че щетите от каруците, движещи се из градовете могат да нанесат големи щети. А те самите нямат застраховка, която да обезщети потърпевшите. В такъв момент само ако имате застраховка автокаско, ще можете да сте спокойни, че ще се възстановите лесно от събитието.

4. Кражба на автомобила. 

Да, това може би е най-явната причина хората да сключват застраховката. Не е приятно да изгуби човек автомобила си. И само качествената застраховка и изрядността на застрахования могат да бъдат гаранция, че ще бъдете обезщетени най-кратки срокове от такова не приятно събитие.

Трябва да напомним, че кражбата на отделни детайли и части не се покриват по застраховката. Всичко, което не покрива застраховката събрахме в една кратка статия тук.

Съществуват и субективни фактори за качественото обезщетяване. В тази статия сме събрали важните причини за отказ, които са под наш контрол. Виж я.

Каквото и да се случи с автомобила, най-важна е сигурността на хората. Застраховката ще обезщети материалните загуби. Важното е да не губите самообладание и да се обезопасите. Никой не желае неприятности, но пътно-транспортни произшествия стават всеки ден! За да бъдат нашите клиенти спокойни при инцидент, съзадохме три кратки видеа, в които споделяме опита ни затова как да действате при пътно-транспортно произшествие. Видеата са тук, заяви ако искаш да ги получиш.

На добър път.

4
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации