Блог

Каско на колата – 3 най-чести грешки

В тази статия споделям важни подбростни при застраховка каско на колата и 3 най-чести грешки. Тя обобщава 23 години работа с клиенти по автомобилните застраховки и познаване на проблемите при завеждането на стотици щети.

Защото за нас застраховката е за трудните моменти. Тогава става ясно защо си сключил застраховката, платил си определена сума пари.

Почти всеки собственик на автомобил със стойност над определена сума не се замисля дали да сключи застраховката на колата си. Това не е така когато става дума за живота и дома. Често пъти чувам, че имало нещо сгрешено в ценностната ни система. Оценяваме по-скъпо колата си от живота и дома. Но според мен това не е така.

Просто ние много по-ясно осъзнаваме и виждаме на какви щети може да бъде изложен един автомобил.

Най-често виждаме катастрофите на пътя, природни бедствия – градушка и наводнение, пожар, злоумишлени действия на трети лица. Тези събития могат в миг да унищожат изцяло автомобила ни.

А много по-чести са уврежданията, които установяваме, че са били нанесени по колата ни, докато е била на паркинг. Всички тези ситуации са в покритието по застраховката автокаско.

грешките при застраховка каско, които могат да струват много пари

Тогава защото тази най-разпространена застраховка има и най много негативни оценки от клиентите?

Тук споделяме най-честите причини за отказ или намаляване на обезщетението при щета.

Грешка №1 Реакцията в първия момент при щета

Никой не планува в деня си неприятните случки. Но те се случват. И когато попаднеш в пътнотранспортно произшествие или намериш увреден автомобила си, трябва да гарантираш интересите си пред застрахователя и пред закона.

Ето какво трябва да правиш, ако попаднеш в пътнотранспортно произшествие!

Стъпки, които да следваш, за да си осигуриш интересите при застраховка каско

Когато бързаш и подминеш, това може да доведе до две неприятни за теб събития:

  • Застрахователят да завиши цената на застраховката ти при подновяването на полицата
  • Другият участник да злоупотреби с теб и да подаде данни в КАТ, които да доведат до глоби и отнемане на шофьорска книжка.

Затова, когато бързаш и при най-леко произшествие, обади се на 112 да регистрираш обаждане. Или направи снимки на автомобилите, регистрационните номера и уврежданията.

Грешка 2: Валидността на документите ти

Както вече споменах, вярваме, че застраховките са за трудните моменти. Но за да получиш бързо и честно обезщетение, трябват качествена полица и валидни документи.

Не можеш да си представиш колко често хората пропускат датите на важни документи. Нашият опит показва, че най-често водачите забравят валидността на техническия преглед А това може да доведе до глоба от КАТ пътна полиция, а при произшествие по твоя вина ще се следи техническата изправност на автомобила.

следи валидността на документите за застраховка каскоЕто кои документи трябва да следиш и как да го правиш лесно:

Ако не обичаш да помниш дати, има много приложения, които могат да правят това вместо теб. Ние ползваме CarDiary. Безплатно е, има много полезни функционалности и е свързано с базата данни на администрацията и няма опасност за техническа грешка.

Грешка 3 – Сроковете за уведомяване

Сроковете за уведомяване за различите видове щети е различен. Например при кражба на автомобила е до 24 часа от узнаването. При пътнотранспортно произшествие тези срокове са между 3 и 7 дни, но има компании, които искат да ги уведомиш по телефона докато си още на мястото. Някой компании изпращат и мобилни групи. Важно да спазваш тези условия.

Моето лично мнение, че е най-добре за теб би било да ползваш услугите на доверен брокер. Той ще ти помогне много в правилния избор при сключването на застраховката и в подробностите при щета, при това без да увеличава цената на застраховката. Всичко за застрахователния брокер и какво той дава споделяме тук.

сроквете по застраховка каскоНай-честата грешка е човек да чака да му „се съберат“ щети. Така в края на застрахователния период отива и завежда много и различни щети. Това води до отказ, тъй като в различните компании има ограничение за брой щети без протокол или до определена сума.

Освен това, вещите лица, които правят оглед на увредения автомобил с един поглед разбират кога са декларирани неверни обстоятелства. Това освен, че е наказуемо по закон, ни води към древната мисъл „Не прави това, което не искаш да ти правят на теб“.

Случва се клиенти да попълнят в декларацията истинската дата на настъпване на събитие, но от събитието са изминали повече от опреде-лените в условията дни. И тогава застрахователят отказва обезщетение.

Както виждаш, за да си спокоен на пътя и сигурен при щета, трябва да познаваш условията на играта и да ги спазваш.

В една страница събрахме нашите топ 10 съвета по застраховката Каско, които ще ти спестят много пари. Събрахме ги в резултат на повече от 20 години опит и стотици заведени щети.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации