Блог

Цена на автокаско – какво може да я оскъпи?

Цената на автомобилните застраховки е сред най-високите от предлаганите на пазара. А размерът на автокаското често се определя от стойността на автомобила. Кои са факторите, които се отразявата на цена на автокаско? Какво може да я оскъпи?

В няколко параграфа споделяме за факторите, които могат да ударят по джоба ти, така че да те заболи.

 • Да НЕ осигуриш правата си пред застрахователя и пред закона при пътнотранспортно произшествие.

Много често това се случва при леките ПТП-та, когато човек бърза и няма време да попълва двустранен констативен протокол. Тогава е склолен да махне с ръка и да продължи пътя си, като остави леките драскотини по автомобила да бъдат заведени като настъпили “на паркинг” по застраховката Автокаско.

Но такова решение ще доведе до проблем.

  • Първо – В такава ситуация в декларацията ще подадеш неверни обстоятелства. Писмено и пред застрахователя си, от който очакваш коректност в труден момент.

  • Второ – Много застрахователи са поставили ограничение на броя щети, които могат да бъдат претендирани без документ.

  • Трето – Всяка една щета, за която е по вината на другия водач, но не е удостворена с протокол, намалява застрахованата сума по полицата! В един момент може да се наложи да доплащаш за дозастраховане на автомобила си.

  • Четвърто – Застрахователите следят броя на заведените щети. Това значи, че е напълно възможно точно този компромис да доведе до завишаване на премията за следващ период.

Дръж се с хората, така както искаш те да се държат с теб! За застрахователите важи същото.

  • Пето – Предстои влизане в сила на системата бонус-малус. Все още в проект, но досието на шофьора ще се следи.  Такива пропуски биха се отразили негативно за дълъг период напред.

Така, че ако попаднеш в ситуация, в която е виновен другия водач, и щетите са незначителни или много бързаш, минимума, който трябва да направиш са снимки на автомобилите и да регистрираш обаждане на телефон 112. Нямаш такова задължение, но така ще си спестиш една доста неприятна възможност, другият водач да обяви събитието с неверни обстоятелства. И ако ти нямаш доказателства под формата на снимки или обаждане, е много вероятно да получиш солен акт от КАТ пътна полиция, защото си напуснал произшествието без да го регистрираш.

Ако искаш да знаеш как да попълниш двустранен констативен протокол, в тази статия споделяме опита ни в завеждането на стотици щети за повече от двадесет години. Статията е тук.

 • Да сключваш застраховките на автомобила “на парче”

Дори да изтичат по различно време е добре да плануваш нещата предварително. И по двете застраховки, в зависимост от компанията можеш да получиш отстъпки.

Най-честа грешка е когато хората регистират автомобил на КАТ да сключат застраховката Гражданска на едно с таксите. И тогава, съвсем естествено избират най-евтиното. Но когато решат, че ще сключват застраховка автокаско, вече е късно и не могат да се възползват от максималния брой отстъпки.

 • Да си закупиш автомобил от “недолюбваните марки”. 

През годините съм споделяла, че има марки, за които застрахователите отчитат висока щетимост. Винаги ти разказвам за такива застрахователни случаи, защото могат да имат пряко отражение върху бюджета ти. Последният такъв беше, свързан с американския пазар.  Застрахователни компании заведоха колективен иск по професионалната отговорност на Хюндай и Киа. Основанието беше регистрирания отромен ръст на кражбите.

Още когато избираш автомобила си, се интересувай от отношението на застрахователите към определената марка и модел. Това не винаги може да струва много пари. Понякога може да ограничи изобра ти или да доведе до инсталация на допълнителни устройства. А понякога и в завишение на премията.

Ако искаш да знаеш, какво да имаш предвид, когато избираш автомобила си, виж тази статия. 

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации