Блог

Застраховката за ски в чужбина в действие!

Днес ми попадна интервю с директора на Планинската Спасителна Служба – Радко Марков, в която прави анализ на проведените спасителни операции в планината през 2016 година. Заглавието на статията е „В България културата на застраховане все още не е развита.“

Може да се каже, че от шестнадесет години наблюдавам нивото на застрахователната култура и темата много ме вълнува. Как обучаваш хората на една толкова сложна и бъдеща услуга? Не можеш да я пипнеш, не можеш да я помиришеш, няма цвят и вкус. Как ги провокираш да бъдат предвидливи?

В смисъла на застраховката се убеждаваме едва когато настъпи застрахователно събитие. И тогава разбираме дали е трябвало да направиш този разход предварително, но в труден момент да си спокоен и стабилен.

Сега ще споделя опита на наши клиенти, които отидоха на ски в Австрия със застраховка и ще разкажа как действа полицата.

Докато се е спускала по  пистите, нашата застрахована е била застигната от друг скиор и блъсната в гръб. Мъжът е имал нараняване на бузата и е течала кръв, нашата застрахована е имала оплаквания – болки в гърба и кръста.

Последващата реакция на спасителната служба, болницата и полицията:

  • Минути по-късно на мястото на събитието пристига спасителната служба с отлична екипировка и всякакви лекарства и материали, необходими за първа медицинска помощ на пистата.
  • Преминаващите скиори веднага щом са видели събитието са знаели на кого да се обадят и са го направили!
  • Заради оплакванията на нашето момиче, няколко минути по-късно на пистата е пристигнал хеликоптер, с който тя е била изпратена в болницата на най-близкото село.
  • Там са й направили всички необходими изследвания и снимки, за да се уверят, че проблемът е само натъртване. Такава травма може да бъде много опасна.
  • По-късно със застрахованата са се свързали полицаи и са поискали свидетелските й показания. Изготвен е протокол, подобен на протокол за ПТП, в който са описани обстоятелствата и кой е виновен за настъпилата злополука. Полицаите са разполагали със снимков материал на мястото на събитието, вероятно направен от спасителите.
  • Застрахованата е получила телефон и имейл за контакт с полицията и при необходимост от документи може да се свърже във всеки един момент с тях.

Отговорността по застраховката

  • Спешната медицинска помощ в случая не се заплаща от застрахованите лица. За наша радост, този инцидент не е бил със сериозни последствия. Разходите възлизаха едва на 230 Евро. Но при фрактура и необходимост от операция, импланти и допълнителни помощни средства разходите са много сериозни. И застраховката ги покрива.
  • Хеликоптерът – е претендиран по полицата на нашата застрахована. Въпреки, че тя не го е поръчвала! Просто системата в Австрия така работи – когато има опасност за живота, се прави всичко възможно той да бъде гарантиран и парите са втора линия. Цената на хеликоптера е 6 780,69 Евро. И тъй като това е репатриране по медицински причини, хеликоптерът беше платен от застрахователя.
  • Гражданска отговорност на виновния скиор! Да, обичайно си правят такава застраховка, защото в нормалните страни, когато някой причини вреда, то си плаща затова. Така, че ако ще карате ски в чужбина, е добре да помислите за такова покритие. Би спестило много разходи при инцидент по Ваша вина.

Ето така работи застраховката за пътуване в чужбина със завишение за ски. Уважавам полаганите усилия от Спасителните служби в България, но когато става дума за инцидент, застраховката е само една малка част от процеса. Много по-важна е бързата и адекватна реакция на всички институции. И чак след това идва плащането по застраховката и финансовата гаранция.

И когато видиш как се процедира в труден момент, е странно да тръгнеш без застраховка на ски в чужбина, нали?

Ето къде можете да поръчате полицата за пътуване в чужбина онлайн https://www.viara-ins.com/zajavki/zajavra_pomosht_patuvane/

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации