Блог

🍀Риск и футбол. Да си направим изводи.

На втория ден от Европейското първенство по футбол  2020, проведено през 2021 се случи нещо, което прикова вниманието на всички – публика на стадиона и зрители. Инцидент с футболист от датския отбор постави на риск живота му. Милиони хора по света станаха свидетели, преживяваха и се молеха за него. В такива моменти освен молитвите е нужна бърза и адекватна реакция. Затова нека разгледаме фактите и да направим изводи.

В края на първото полувреме, в мач между Дания и Финландия, футболист от датския отбор, Кристиан Ериксън загуби съзнание и припадна на терена. Милиони хора на стадиона и пред екраните станаха свители на борбата за живота на футблиста.

Като човек, който се интересува от проявата на риск и най-вече на това как да му противодействаме, веднага щом чух за историята, изгледах видеото от мача, в което е записан инцидента и реакциите. Знаете, че следя такива случки, защото искам нашите клиенти и приятели да са подготвени за всякакви ситуации.

За да знаеш винаги къде се намираш, виж статията Как да определиш координатите си с телефона.

Ще преразкажа фактите, видени от милиони хора. Защото в такива ситуации бързата реакция и първата помощ са от изключителна важност. Само в няколко минути човешкото тяло има шанс да се върне към живота. Адекватната и бърза реакция е жизненоважна.

Ето какво се случва:

1.Около секунда след като Кристиан Ериксън припадна на терена, съдията на мача подаде сигнал за спирането на играта. В следващия момент съдията и няколко от съотборниците бяха около футболиста, установиха че е в безсъзнание и беше повикана помощ.

Извод номер 1 – в такава ситуация някой трябва да поеме отговорност и да ръководи спасяването. Някой трябва да вземе горещия картоф в ръцете си и да бъде подготвен и за поражение. Но в името на живота, някой трябва да го направи. В случая това беше съдията.

2. На двадесетата секунда до тялото на капитана на датския отбор вече беше първия парамедик. Във видеото, разпространено след случката се вижда, че щом пристига квалифицираното лице, вратарят на отбора отива до останалите футболисти, надвесени над тялото и им дава знак да освободят тялото.

Извод номер 2 – когато не можеш да помогнеш в такъв момент, не пречи! Опитай се да си осъзнат и да помагаш деликатно.

Междувременно, всички на терена са в ступор от неочаквания инцидент – съотборници, противници, публика. След още двадесет секунди пристига още един парамедик. А след още няколко секунди пристига екип с носилка. Прави отлично впечатление екипировката на екипа. Но по-важно е, че се движат в синхрон и изглеждат подготвени.

Ако държиш на спокойната и зареждаща почивка, виж нашите съвети, как да си я осигуриш.

3. На следващия кадър от видеото се вижда, как съотборниците вече са успели да се съвземат и са направили достатъчно широк кръг около парамедиците и съотборника си, така че да осигурят лично пространство и да гарантират защитата на достойнството на съотборника си.

Извод номер 3 –  В трудни моменти, направи всичко възможно да защитиш достойнството на потърпевшия.

4. Ограничаването на погледите и камерите до Кристиан даде още едно преимущество на ситуацията. Възможността публиката да се моли искрено за капитана на финландския отбор. И молитвите на толкова много хора бяха чути. На следващият ден пристигна информация, че живота на Кристиан Ериксън е извън опасност. Няколко дни по-късно лично той благодари на публиката и привържениците си.

Съответно, те му отговориха с истинска любов. Десетки знамена с неговото име и номер се развяваха на следващия мач на Дания.

Christian Eriksen suffered cardiac arrest

5. Следващият кадър е на съпругата на футболиста, прегърната от съотборник, който й вдъхва надежда. Да не я забравяме. Надеждата имам предвид. Особено в трудни моменти.

Извод 5 След два дни Италианската федерация по футбол заяви, че всички отбори от първа, втора и трета дивизия ще преминат през курс по спешна помощ! А футболистите от националния отбор ще преминат това обучение още в рамките на европейското първенство.

Рискът съществува. Той е навсякъде около нас. Въпросът е какви изводи си правим, след като сме го видели проявата му и как му противодействаме.

Ако статията ти е била полезна и интересна

АБОНИРАЙ СЕ, ЗА ДА ЗНАЕШ!

Ние ценим желанието ти да получаваш само полезна информация! Прочети нашата Политика за поверителност!

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации