Блог

Застраховане на Здравето и Живота

Като част от сътрудничеството ни с Нова Визия, публикуваме интервю на Анелия Ангелова, управител на Вяра Брокер. В интервюто става дума за смисъла от застраховките живот, предимствата на груповото доброволно здравно осигуряване и ползите от конкретни застраховки, свързани със здравето, които се предлагат в момента.

Въпрос: За втора тема на нашия разговор избрахте „здраве и живот“. Защо такъв избор?

Анелия Ангелова: Защото здравето и живота са най-ценното нещо, което притежаваме.

Ако погледнем на себе си като на едно предприятие – познанията, прочетените книги и посетените курсове са нашите немателиалните активи, а автомобилът, къщата, офиса са нашите материални активи. И докато първите трябва да обогатяваме, като получаваме нови умения, вторите трябва да запазваме, като застраховаме. И в едно такова предприятие здравето и животът са нашият капитал.

Нещо важно, което трябва да отбележим, когато говорим за здравето и живота ни. В момента здравната система и системата на обществено осигуряване в страната ни е в пълен разпад. Когато сме най-слаби и имаме нужда от внимание и съпричастност ние трябва да преодоляваме бюрократични спънки, да се молим или да чакаме решения за да получим грижа.

Това са основните причини да искам да говоря на тази тема.

Въпрос: Когато стане дума за животозастраховане хората често си представят, че това изисква много пари. Това действително ли е така?

Анелия Ангелова: Доскоро животозастраховане се свързваше с два момента – колко ще получат моите близки при фатален край или колко ще получа при изтичането на застраховката?

Тези два момента са важни, но по моето скромно мнение решаваха само много крайни случаи. И затова застрахованите не можеха да виждат ползите от животозастраховането. Пък и по мое мнение доскоро предлаганите продукти не решаваха специфични проблеми на клиента.

Казвам доскоро и това е още една причина да желая да говорим за животозастраховането. Защото през последните години се появиха няколко продукта, които са интересни и са лек за решения там където общественото осигуряване не работи.

Въпрос: Какво си заслужава да споделите?

Анелия Ангелова: Ще започна с един продукт, който е предназначен за активните и предвидливи хора. Всички, които обичаме да спортуваме дълбоко в себе си се притесняваме от сериозните травми. С този продукт за първи път ще получим достойна сума ако претърпим операция, за свързания с това болничен престой и допълнителна сума при фрактура на кости. И това при цена около 10 лева на месец.

Харесвам този продукт, защото е напълно достъпен, изплаща се обезщетение само с епикриза и най-вече защото това е първия продукт, който ни осигурява средства след претърпени болки и страдания.

Така например в един скорошен случай с наша застрахована, дамата получи 2250 лева за претърпяната операция, за седем дни болничен престой и фрактурата. И знаете ли кое е най-странното? Дамата активно спортува, но злополуката се случи при слизане по стълбите. Така, че този продукт е предназначен за всеки един от нас.

Въпрос: Казахте, че ще говорим за здравето. Какво за него?

Анелия Ангелова: Да, здравето! Всички знаем колко труднодостъпно е здравеопазването днес. И трудностите започват от първия симптом.

Когато трябва да отидем при личния лекар, да чакаме дълго пред кабинета, да съобразим цялата си програма с наличностите от направления, да не знаем към кого да се обърнем.

Най-неприятно, е че когото човек има най-голяма нужда от внимание, той всячески е отблъскван от системата. Тези и много още проблеми се решават с договорите за доброволно здравно застраховане. И като казвам още много проблеми включвам високотехнологичните изследвания като ЯМР, избора на екип, разходи за медицински консумативи и много други.

Много са детайлите, които човек трябва да съобрази когато сключва договора за доброволно здравно осигуряване, но първото което искам да споделя с читателите на NovaVizia.com е, че предлаганите индивидуални договори са по-ограничени от груповите.

Иначе казано, когато работодателят реши да сключи договор за здравно осигуряване на екипа си, независимо как са се разбрали да заплащат премията, той може да постигне много по-добри покрития от всеки един служител по отделно.

Цената на един такъв договор може да варира между 20 до 50 лева на месец на лице в зависимост от пакета и броя на осигурените лица.

Въпрос: Това звучи страхотно. Къде е лошата новина?

Анелия Ангелова: Това са продукти, които имат за цел да решат голяма част от здравните проблеми. Споменатите ценови нива показват, че няма как да са покрити всички случаи, при които ни е нужна здравна грижа. От покритието са изключени трансплантации, хемодиализи, лечения на онкологични и вродени заболявания, диабет и др.

Добрата новина е, че през последните месеци се появиха продукти, който покриват точно тези изключително опасни случаи а именно – лечения на злокачествени новообразувания, трансплантация, неврохирургия, смяна на сърдечна клапа или байпас.

Така, че и тези опасности могат да бъдат застраховани.

Тук искам да добавя, че в момента водещите животозастрахователни компании предлагат луксозни здравни продукти, които предоставят възможност за лечение в клиники извън страната ни и с покрития, които биха осигурили комфортно и качествено възстановяване. Разбира се, това покритие и тази възможност за ползване на клиники извън страната се отразяват върху цената на продукта.

Добрата новина е, че има много повече продукти, които предлагат решение на нашите проблеми днес. И ние можем да избираме как да бъдат финансирани при евентуалното им сбъдване.

Въпрос: В заключение, колко струва застраховката живот?

Анелия Ангелова: Зависи колко скъп е скъп животът :-) .

Няма как да предвидим всяка ситуация и всяка трудност, която ще срещнем в живота ни, но това не трябва да ни пречи да мислим трезво, да преценяваме опасностите и да им противодействаме. А както виждате това не винаги означава много средства. Но определено означава далновидност.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации