Блог

Смяна на талона. Изтече ми лизинга

С радост установяваш, че лизингът на автомобила ти изтича и лизинговите вноски ще изчезнат от месечните разходи. Поздравления за едно задължение по-малко в бюджета ти! Време е за смяна на талона!

И сигурно вече те стяга сърцето за предстоящите ангажименти свързани с промяната в регистрацията на автомобила.

Спокойно! Не е страшно. Ще се справиш в няколко стъпки, които ще ти споделим тук.

Списък с действия и документи, с които лесно да придобиеш лизинговия автомобил и да пристъпиш към смяна на талона

  • договор за покупко-продажба

Когато изплатиш напълно автомобила ти, лизингодателят  ще ти предложи прехвърлянето му на твое име с договор за покупко-продажба. Този договор нотариално се заверява пред нотариус.

  • застрахователна оценка на автомобила

Пред нотариуса трябва да бъде предоставена застрахователна оценка на автомобила, която да послужи като основание за начисляването на местните данъци и такси в размер на 2 % върху стойността на автомобила в оценката. Застрахователната оценка струва от 30 до 50 лева.

  • нотариална заверка

Когато имаш застрахователната оценка, можете да преминете към прехвърлянето на автомобила пред нотариуса. Обръщам внимание че в 30 дневен срок от нотариалната заверка на договора, трябва да отидеш в КАТ и да смениш талона на автомобила ти. В противен случай има глоби!

  • смяна на талона

Смяната на талона в КАТ е с облекчена процедура. Не се налага да предоставяш автомобила за преглед. Достатъчно е да носиш валидните голям и малък талон в оригинал, полица Гражданска отговорност, документ за платен данък на автомобила. Процедурата отнема около час. Когато получиш талона, прегледай внимателно данните, вписани в талона. Стават грешки! А данните в талона са основание за издаваните в последствие полици.

  • застраховките!

Вече имаш нов талон. Но работата не е свършена напълно. Трябва да уведомиш застрахователя на автомобила ти за промяната в собствеността. За застраховката Гражданска отговорност имаш няколко дни на разположение, но застраховката Каско се прекратява с промяната на собствеността. Затова ако имаш доверен брокер, свържи се с него за да те обслужи качествено и да нямаш грижи. Искам да те подготвя, че може да се наложи да отидеш на оглед при застрахователя по каско. Не е задължително, но може да се наложи за влизане в сила на полицата на твое име.

Това е.

Ако си бил достатъчно предвидлив да изплатиш лизинга преди изтичането на застраховките ти, сега е момента да поискаш от брокера оферта за следваща застрахователна година. Тук има уловка – много често застрахователите вдигат тарифната ставка за автомобил над четири години. Запознай се предварително с условията и цените, за да имаш време за реакция. Най-добре е да ползваш услугите на доверен брокер – ще се грижи за теб и ще ти пести пари.

И тук последен бонус съвет – ако ще сменяш застрахователя си, подготви се навреме. Всички увредени детайли трябва да бъдат заведени по действащата полица, защото при първоначалния оглед, новият ти застраховател ще опише щетите и тези детайли няма да влязат в покритие.

В тази статия споделяме всички пунктове, за завеждане на щети в София.

А тук всичко важно, което трябва да знаеш при завеждането на щети по автомобила.

Ако имаш нужда от съдействие по всеки едни въпрос свързан с автомобила ти, не се колебай и се свържи с нас тук.

Автомобилните застраховки имат тънкости, които човек трябва да знае, за да не попада в неприятни ситуации като отказ от обезщетение или намаляването му. Трябва да познаваш застраховката си. За своя сигурност.
В една страница събрахме 10 съвета по застраховката Каско, които ще ти спестят неприятни усещания и пари, събрани в резултат на повече от 20 години опит и заведени стотици щети. Можеш да свалиш информацията тук.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации
  • No related posts found.