Блог

Щета по автомобила! Как да я заведеш?

В тази статия споделям как да заведеш щета по автомобила ти.
Автомобилното застраховане е най-разпространения и най-познат дял от застраховането. От години говорим, че българина цени повече автомобила си от живота. Но за мен това е повърхностно твърдение. Считам, че автомобилните застраховки са най-разпространения тип, защото хората редовно виждат как се случват събитията. Примери затова са – пътно-транспортните произшествия, градушки, пожар, щети на паркинг. Освен това се информират от форуми и познати в социалните мрежи, но твърдя, че често там информацията е непълна или неверна.

За да бъда напълно точна и ясна, искам да поясня, че автомобилните застраховки основно включват застраховката Автокаско и Гражданска отговорност. И за да гарантираш интересите си, когато настъпи произшествие или пък природно бедствие, трябва да се снабдиш с необходимите документи, за да получиш честно и бързо обезщетение от застрахователя.

Ето какво трябва да направиш, за да бъдеш обезщетен, ако се случи беля с автомобила!

 1. Снабди се с валиден документ, който удостоверява причината за настъпването на щетата – двустранен констативен протокол, протокол от КАТ, служебна бележка от пожарната, служебна бележка от Метрологичната служба при природно бедствие или служебна бележка от Полицията при злоумишлени действия от трети лица.

Как да попълниш двустранен констативен протоколНай-разпространения вид щета – лекото пътно-транспортно произшествие се удостоверява с двустранен констативен протокол. Как да го попълниш така, че да не се налага да го преписваш многократно и да осигуриш интересите си пред застрахователите можеш да видиш в това видео. Създадохме го, за да бъдеш по-спокоен в такъв момент.

Важно уточнение! Ако имаш застраховка Автокаско, обърни се към застрахователя ти по тази застраховка или още по-добре към брокера ти.

Ако караш автомобила си само с Гражданска, за да получиш обезщетение, трябва другия водач да е виновен и това да е отразено в документите. Само тогава ще можеш да претендираш обезщетението си пред застрахователя на виновния водач!

 1. Прегледай полицата си, ако нямаш брокер! Важно е да провериш следните неща:
 • В какъв срок трябва да заведеш щетата пред застрахователя? Обичайно е необходимо да заведеш щета от 3 до 7 работни дни от настъпването на събитието.
 • Провери дали застрахователя няма изискване за регистриране на щетата в момента на настъпването на ПТП-то! Някой компании имат асистиращ автомобил, който може да посети мястото, други приемат обаждане по телефона. От там ще те насочат в следващите стъпки.
 • Виж в полицата какви са правата ти за възстановяване на автомобила – официален сервиз, доверен сервиз безкасово, фактура, експертна оценка и реши как ще ремонтираш. Ще ти е нужно при попълването на документите пред застрахователя.
 • Ако полицата ти дава право да получиш обещетение по експертна оценка или фактура, трябва в себе си да носиш и документ от банката с банковата ти сметка! Снабди се с такъв, за да не се налага втори път да ходиш до застрахователя.
 • Провери дали имаш предстоящи за внасяне вноски по застраховката. Ако искаш да получиш обезщетение в пълен размер или да вземеш възлагателно писмо за ремонт в сервиз, трябва да внесеш всички вноски по полицата. Можеш и да не ги внасяш веднага. Но или ще отложиш вземането на възлагателното писмо или ще ти бъдат прихванати от обезщетението.

Ако имаш доверен брокер, най-добре се свържи с него. За да преминеш през процеса по-гладко и спокойно. Да ползваш услугите на брокер само ще те направи много по-сигурен, без да увеличава цената на услугата. Виж какво ти дава добрия застрахователен брокер.

 1. Заведи щетата пред застрахователя. Тук сме посочилПунктове за завеждане на щети в Софияи всички пунктове за завеждане на щети на застрахователите в София.
 • Документите, които трябва да носиш със себе си:
  • Талон на автомобила
  • Шофьорска книжка или акт за извършено нарушение
  • Талон за валиден технически преглед
  • Банкова сметка, ако ще получаваш обезщетение по експертна оценка или по фактури.

Препоръчително е да носиш в себе си полицата, но не е задължително. Вече всички застрахователни документи са в системите на застрахователите.

 • Попълваш уведомление за щета – отнема около 5 минути. Бланката се получава в офиса на застрахователя и съдържа данните на автомобила, на собственика и водача и кратко описание на обстоятелствата по настъпването на щетата. В тази бланка трябва да отбележиш по какъв начин да те обезщети застрахователя.
 • Оглед на автомобила от вещото лице. Трябва да си точен и честен, когато обявяваш увредените детайли. Не забравяй, че тези хора правят това от години и почти нямат тайни по авто щетите. Затова бъди коректен и честен. Вещото лице ще издаде протокол за оглед, в който описва щетите. Прегледай го преди да го подпишеш. По него ще определят обезщетението ти.
 • Ако имаш право на официален или доверен сервиз, остава да вземеш възлагателно писмо от застрахователя, с което ще можеш да ремонтираш автомобила ти без да заплащаш. Това може да се случи, само ако си платил вноските по полицата си. А ако правото ти на обезщетение е по фактура – трябва да съгласуваш ремонта със застрахователя и да предоставиш оринигални фактури, а ако е по експертна оценка и в срок от 15 работни дни, обезщетението ще бъде по банковата ти сметка.

Това е начина да заведеш ако имаш увреждане по автомобила ти в резултат на покрит по полицата риск.

Да те предупредя! – Възможно е застрахователите да ти се сторят служебни и строги при завеждането на щетата. Не го приемай лично! От тях се изисква безпристрастност.

И да те посъветвам – ако не си го правил досега, сключи застраховката си с брокер, който съдейства при такива събития! Цената не се увеличава, но по-важно е, че ще имаш партньор, който да се грижи за интересите ти в такъв момент и ще те води по тази пътека. Довереният брокер е допълнителната  гаранция за теб, с която да си спокоен дори когато късмета  не е на твоя страна.

А ако вече имаш щета, но нямаш към кого да се обърнеш, виж 10 съвета, които ще ти гарантират интересите по застраховка Автокаско. В една страничка сме събрали опита ни повече от 20 години и стотици заведени щети.

Можеш да свалиш информацията тук.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации
 • No related posts found.