Блог

Какво да знаем за застраховките, когато избираме новия си автомобил? – част II

Автомобилите БМВ. Ако и Вашето сърце тупти в посока автомобил от марката, трябва да сте подготвени да заплащате повече за застраховка с 10 до 30 %. На „най-специално“ отношение се радват Х5 и Х 6, които се застраховат с около 70% по-скъпо от останалите високопроходими автомобили. За тази марка застрахователите поставят редица изисквания за охраната им под форма на специални аларми, GPS и др. или пък прилагат специално тарифно число. Да, в случая любовта струва пари!

През последните години се забелязва да се направи разграничение между шофьорите с много щети и тези, които не предявяват претенции редовно. Това към момента на закупуването на автомобила няма да се отчита, но ако през годините завеждате редовно повече от три щети годишно, при подновяването на полиците ще имате завишения.

Това е нормалната практика в страни с по-голям опит в застраховането. Премия по застраховката автоскако  там няма никакво отношение към застрахователната сума на автомобила. Там важни за определяне на цената са възрастта и характеристиките на водача, марката и модела, дори цвета на автомобила, но най-вече чистото досие на водача.

Застраховането представлява събирането на вноски от много хора на едно място – наречено пул, за да може от него да се черпят суми при настъпването на определени обстоятелства – риск. Ние смятаме, че честния принос в този пул прави застраховането стабилно, честно и коректно. Затова подкрепяме системата „бонус-малус“ или стимулирането с отстъпки коректните водачи и наказването със завишения на безотговорните.

Но тук има много работа. Тя започва с коректното отразяване на обстоятелства при пътно-транспортно произшествие от органите на КАТ – търсенето и наказването на виновните водачи. Сега често това не става. И връзването на системата не с автомобила, а с водача. И не на последно място, създаването на единна система между застрахователите, така че некоректните водачи да бъдат еднакво тарифирани в различните компании. Защото в противен случай те само сменят застрахователите.

1. Пътен данък. Този разход се заплаща всяка година. С документ за платен пътен данък се преминава на годишен технически преглед. Тук можете да изчислите каква е цената на данъка http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html. Проверете цената предварително, да не се окажете неприятно изненадани след покупката.

2. Годишен технически преглед – Всяка година трябва да минавате на годишен технически преглед автомобила си. Цената е различна, но е между 36 и 50 лева. Ако пропуснете да свършите тази отговорна задача в срок, може да има големи последствия по застраховките ви Гражданска и Автоскаско, както и при проверка на КАТ Пътна полиция. Ако не обичате да помните дати, възползвайте се от нашето безплатно приложение АСИ (автоматични система за известяване), където можете всяка година да въвеждате валидността на техническия си преглед, а нашата система ще ви напомня на имейла 15 дни предварително.

3. Винетка – Не я забравяйте. Цената е 67 лева за леките автомобили. Пропуск да закупите винетка струва 400 лева, при установено нарушение от КАТ.

Сега вече сте информирани. И можете да послушате сърцето си при избора на автомобил.

Пожелаваме ви да е верен, здрав и сигурен. А на вас лично, много посоки, много километри, много часове – безаварийно шофиране.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации