Блог

🟢Внимание! Застраховка на кредитополучателя.

Бързам да ти кажа, че ако имаш ипотечен кредит и застраховка на кредитополучателя, трябва да прочетеш тази статия. Защото непознаването на условията на тази застраховка може да струва много.

В тази статия ще разкажа една история от живота, свързана със застраховка на кредитополучателя и ще се опитам да покажа истината в дълбочина. Нещо, в което националните медии и журналисти не показаха, че имат капацитета да вникнат. А застрахователните компании показаха, че продължават да нямат открита комуникация с потребителите си.

Това е една история за деветгодишно дете, което наследява кредита на майка си и се налага да го изплаща въпреки, че има застраховка кредитополучател. В тази история ще видим:

  • Колко малко познаваме условията на застраховката на кредитополучателя;
  • Как не винаги застрахователите са виновни и ако искаме промяна трябва да имаме претенции и към работата на държавните институции
  • Какво трябва да правим в такива ситуации, за да не поставяме любимите си хора в затруднено положение.

Млада жена, докато се е движила пеша в района на гр. Созопол е ударена от водач на автомобил, който избягва от местопрестъплението. В резултат на това, жената почива и оставя деветгодишно момиченце, което като неин единствен наследник, наследява и кредитите й.

Националните медии веднага подхванаха новината и цялото общество беше потресено. По телевизията се появи бившия съпруг на убитата жена и баща на детето и каза: „Деветгодишната ми дъщеря е принудена да плаща кредита. Питах застрахователят по застраховката на кредитополучателя какво става с обезщетението и от там ми казаха, че все още нямат от бургаската полиция експертиза за съдържанието на алкохол в кръвта на жертвата.“

И съвсем естествено човекът зададе въпрос: „Какво значение има съдържанието на алкохол в кръвта на пешеходец?“

Аз вярвам, че трябва да познаваме подробностите в застрахователните продукти, да знаем истината и осъзнато да решим как да живеем живота си. Затова ще разгледам случая в подробности и ще споделя истината, такава каквато я виждам от дистанцията на общественодостъпната информация.

В тази трагедия има две застраховки, които трябва да компенсират загубата.

Първата е застраховката Гражданска отговорност, за причинената щета от неизвестен извършител. Тук трябва да споделя, че при пътно-транспортно произшествие, при което са нанесени нематериални вреди и извършителят е избягал, щетите се обезщетяват от Гаранционен фонд. Във всяка полица Гражданска отговорност, ние внасяме едни допълнителни около 12 лева, които отиват в Гаранционен фонд, от където потърпевшите получават обезщетение, когато виновният няма застраховка гражданска или пък е избягал.

Но, за да получат обезщетение наследниците, полицията трябва да приключи разследването и да постанови, че извършителят не е открит. Няма да коментирам разкриваемостта на престъпленията в България. Тук само ще кажа, че имаме жертви – една жена, загубила живота си и едно дете останало без майка и институциите, чиято изначална мисия е да защитават пострадалите, трябва да направят всичко възможно да открият извършителя и възможно най-скоро да приключат случая. Защото колкото повече случая се бави, толкова повече проблеми се натрупват за потърпевшите.

И така, за да получи детето обезщетение, трябва да се приключи случая по издирването на извършителя от полицията и ако той бъде намерен, обезщетението ще бъде изплатено от застрахователя на извършителя или ако не бъде намерен, обезщетението ще бъде изплатено от Гаранционен фонд.

Втората застраховка е на Кредитополучателя. Дамата е имала такава към кредита. Застраховката на кредитополучателя има за цел ако нещо се случи с длъжника, банката да бъде обезщетена за кредита и задължението да не се прехвърли на наследниците.

Но тук идва важната информация. Застраховката на кредитополучателя е различна от застраховката Гражданска отговорност. Тя не се сключва по условия, определени в Наредба. Не е социална, както Гражданската. Тя финансово компенсира интересите на застрахования, а не на потърпевшите. Затова всяка компания сама определя условията, по които ще носи риска.

За най-често допусканите грешки при застраховките живот, написахме специална статия. Можеш да я прочетеш тук.

Тук е добре да вмъкна само едно изречение затова как да купуваш застраховките. Много хора считат, че условията на компаниите са еднакви и няма никакво значение от къде си я купуват. Но това е така само за задължителните застраховки, каквато е Гражданската и още няколко злополуки и професионални застраховки. Всички останали се сключват по условията, създадени от застрахователя. И разликите между различните компании да са големи. За твоята сигурност, винаги търси доверен доставчик. В тази статия споделям какви са преимуществата на различните продавачи на застраховки.

И тук стигаме до проблема. В застраховката на кредитополучателя има доста ограничаващи условия в различните компании. Например – нарушаването на правилата за движение и като водач, и като пешеходец, употребата на алкохол над определени граници и заболявания, определени от СЗО за пандемия.

За съжаление банките, които предлагат най-добри ценови условия по тази застраховка, пропускат да предоставят пълната информация. И много хора разбират условията едва когато е твърде късно. Тази застраховка е включена в купа с документите за подпис за кредита и се подценява. Но ето какво се случва ако кредитополучателя загуби живота си. А националните медии, които би трябвало да работят затова да сме качествено информирани, предпочитат новината пред важната за много хора истина.

Затова тази най-разпространена застраховка Живот много пъти води до разочарование. Поради непознаване на условията.

Както Остап Бендер казва „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.“ Ако и ти като мен, не обичаш да хвърляш пари на вятъра и искаш да си спокоен за близките ти, ето няколко съвета от опит:

  • Винаги си взимай условията на застраховката. Не извадки, не информационни документи. Трябват и общите и специални условия. Дори да не ги прочетеш сега, винаги можеш. Преди да подпишеш полицата, изискай общите и специални условия.
  • Прочети изключените рискове. Само така ще живееш осъзнато. Не казвам да не пиеш, не казвам да не пресичаш улицата. Но така винаги ще можеш да си по-предпазлив и да намалиш риска.
  • А ако не обичаш да четеш дълги условия с малки буквички, намери си твоя брокер! Ще ти даде много повече отколкото очакваш, без да вдига цеата.

И за да познаваш риска, за да можеш да го контролираш в твоя живот, абонирай се за нашия бюлетин. Влез в клуба на знаещите и получавай само информация, която ще те направи по-спокоен в мирно време и по-стабилен в трудни моменти.

Ако статията ти е била полезна и интересна

АБОНИРАЙ СЕ, ЗА ДА ЗНАЕШ!

Ние ценим желанието ти да получаваш само полезна информация! Прочети нашата Политика за поверителност!

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации