Блог

Covi19 може да има добри страни

Коронавирус Covid 19 промени живота ни за дни с огромен ефект в бъдеще. Тепърва ще виждаме как ще се отрази на живота ни. Не само с карантината и ограничените пътувания. Когато се върнем към нормалния живот, ще видим разлики.

Всеки се замисля за промените. И те често будят страхове, несигурност в бъдещето, безпомощност.

Но все още сме тук и трябва да живеем живота си истински. Затова нека погледнем нещата от друг ъгъл. Какво може да ни донесе коронавируса и изолацията като полза?

Моята област е застраховането и аз от години се противя на закостенелия начин на правене на бизнес, лошата комуникация на застрахователите със застрахованите, и ненужностите, които цял един бранш правим всеки ден.

Какво имам предвид ли? – огледи при подновяване на полица при застрахователи по автомобилно застраховане, въпреки че клиентът се застрахова от години без прекъсване.

Подписване на общи условия!!! Хабим тонове хартия, за да има доказателство, че застрахования е получил общите условия по застраховката, запознал се е и ги е приел.

Дупчим стикери по застраховката Гражданска отговорност, въпреки че от години тя се проверява онлайн. И изпращаме тези заветни стикери на клиентите ни или пък те се разкарват за да ги получат.

Много са безумията, които виждам ежедневно в бизнеса ни. Казвам го напълно съзнавайки колко сериозен бизнес е застраховането и с колко закона и нормативни уредби трябва да се съобразяваме, за да сме изрядни. И все пак.

Затова следя с интерес как се отразява кризата върху застрахователите от организационна гледна точка и как те комуникират с нас брокерите и потребителите. От десетките имейли, които пристигнаха до нас в рамките на няколко дни се откроиха няколко направления, които следя с интерес.

  1. Отпадане на излишните трудности. Да, вече споменах част от нещата, които затрудняват бизнеса и допълнително оскъпяват услугата. Коронавирусът подтикна Групама да направи иновация, която дълго време чакам а именно – пълномощно, което дава право да подписваме клиентите ни. Армеец след толкова много чакане премахна огледите на автомобилите при подновяване на полиците или при смяна на собственост! Алилуя! И се заговори за дългоочакваното премахване на стикерите по застраховката Гражданска отговорност. Надявам се с това иновациите да не приключат. Браншът има нужда от преосмисляне на процесите.
  2. Go Digital – Този призив е много актуален напоследък. Всъщност само компаниите, които са си осигурили дигитални активи могат да продават в момента. И доста от застрахователите имат тази готовност – полицата да бъде издадена онлайн. Но пак се връщаме към нуждите на клиентите и спечелването на доверието. Там трябва да работим здраво. Някой компании въведоха

Иначе иновацията идва от здравното застраховане. Знаем, че в момента се лекува само коронавирус. Но ние имаме нужда и от други здравни услуги. За да продължат да предоставят услугата си на клиентите си, здравните фондове започнаха онлайн консултации! Браво!

  1. Комуникациите с брокерите и клиентите. Да, много пъти съм споделяла, че сме длъжници на застрахованите. Вече повече от 25 години, си говорим само за застраховката Гражданска отговорност. Но това е една много малка част от нещата, които трябва да споделяме. Има много повече неща, които трябва да кажем на клиентите ни предварително, но на време.

За комуникацията съдя от това, което ние получавахме. И бих казала, че големи компании са много далеч от качествената комуникация.

Пример – В рамките на пет дни, застраховател да потвъри покритие за коронавирус по полиците за пътуване в чужбина и го изключи. Без никакво обяснения, без никакви аргументи. Все пак все още има хора на път като международните шофьори или студентите в чужбина. Покритието беше спряно без никакви обяснения, което знам че не дължат. Но лоялността от страна на клиентите се създава точно в такива моменти.

  1. Реакцията на компаниите към кризата. Много често се случва клиентите ни да очакват нашето мнение за дадена компания. И с право. Това е нашата работа и ние имаме много по-близък поглед върху работата на застрахователите. А застрахователния договор е дългосрочен – сега клиентите ни дават парите и цяла година се надяват на едно и също качество и платежоспособност. Затова с интерес следя реакцията на компаниите по повод на кризата. Защото имаме полици с катастрофични рискове и начина на работа сега говори за подготовката на компанията за такива събития. Имаше компании, които имаха план и работеха по него още от първия ден. Компании като ДЗИ, Уника, Групама, почти веднага премахнаха необходимостта от ежеседмичен отчет, което спестява много ненужна енергия и ненужни срещи на живо.

Това е засега отражението на коронавируса върху застраховането. Мисля, че преживяваме изпитание, което освен че може да ни вземе, може и много да ни даде. От нас зависи какво ще бъде. Вярвам в разума и в качествените кадри в застраховането. Сега има достатъчно време да се огледаме и да направим бранша много по-престижно място.

 

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации
  • No related posts found.