Блог

Застраховка киберсигурност

Киберсигурност?

Неочаквано и изведнъж Covid 19 променим живота ни. Ограничихме пътуванията, срещите с хора, пазаруването в големи търговски центрове и се пренесохме в мрежата. Там правим всичко –  пазаруваме, срещаме хора, общуваме, правим виртуални екскурзии.

Но залисани в новия живот,  може да се окажем неподготвени за една сериозна опасност – киберпрестъпленията. Как можем да подобрим киберсигурността и има ли застраховка, която да я гарантира?

За това колко сериозен е мащаба на киберпрестъпленията създадохме статия с опасностите. Виж я тук.

А доказателства мащаба и опасностите от киберпрестъпленията са на лице:

 • Изтекоха данните от НАП. Данните на милиони българи са в черната мрежа.
 • Наша приятелска фирма беше обсебена чрез неразрешен достъп. В рамките на няколко дни те нямаха достъп до машините си, до базата данни с клиенти, не можеха да изпълняват поръчки. Разходите, освен пропуснатите ползи са за експерти, време за обработка и възстановяването на софтуерите
 • Голям застраховател също е бил жертва на Кибератака. Случая не се разчу, може би означава, че са платили откуп за да спасят данните на клиентите си. Не се видяха масиви в черната мрежа.
 • Голяма софтуерна фирма, която поддържа системите на повечето застрахователни брокери в България е била пробита и в черната мрежа бяха публикувани масиви, които много приличаха на реални. Щастлива съм, че данните на нашите клиенти не са сред тях.

Въпреки, че почти не чуваме за киберпрестъпленията, това не означава, че не се случват. Просто много малко хора и фирми докладват. И причините са комплексни – несигурен краен резултат, достъп до най-личните данни от непознати хора, възможност за процедура и административна санкция от Комисия за защита на личните данни.

За да отговорят на тази нужда на пазара, застрахователните компании предлагат продукти свързани с Киберсигурността за потребителите в мрежата и за компаниите.

За да разгледаме пълните възможности за застраховка срещу атаки в мрежата, първо ще споделим за личната кибергигурност – увреждане на личната репутация, данни или финанси. А след това ще споделим възможностите компаниите да осигурят партньор и финансова компенсация при кибератака или изтичането на данни.

Лична сигурност в мрежата

Две застрахователни компании предлагат киберсигурност в мрежата за крайни потребители – ДЗИ с добавка към застраховката на дома – Онлайн сигурост и Лев инс с продукта Безопасен интернет.

ДЗИ, които предлагат много добро покритие за застраховката на дома и са сред лидерите на пазара, включват в покритието си:

 • Кражба на самоличност и свързаните с това разходи – правна помощ, съдебни разноски, финансовата загуба до определен лимити, загуба на доход, банкови такси и т.н.
 • Спор с онлайн търговец – правна помощ и съдебна защита.
 • Увреждане на репутацията – правна помощ, съдебни разходи, специализирани услуги за възстановяване на репутацията, психологическа подкрепа.

Застрахователното покритие по полицата може да достигне петцифрена сума, а цената на годишната доза спокойствие в мрежата е 10 лева!

Лев инс предлага безплатен специализиран софтуер за филтрация на Интернет трафика, с цел елиминиране на  възможността от заразяване на компютрите с опасни вируси или друг вид зловреден софтуер. Той е разработен от израелския експерт по киберсигурност Орен Елимелех и неговия екип. Цената на услугата е 10 лева на година.

Продуктът включва следните защити:

 • от скриптове за обмен на телеметрични данни;
 • от Интернет адреси, които са част от черен списък;
 • сайтове с автоматизирани скриптове и препратки към Интернет адреси, за които е установено, че съдържат зловредно съдържание.

Ако търсиш сигурност за теб, свържи се с нас за безплатна и неангажираща консултация.

Важно е да отбележим, че сигурността в мрежата за компаниите е доста по-сериозен процес, в който застраховката може да бъде само част от решението. Мениджмънта на компанията трябва да мисли за сигурността на компанията като процес, комплекс от политики и застраховката е само начин да се премине през такава атака по-лесно и по-професионално.

Застраховка киберсигурност за фирми, се предлага от две застрахователни компании на пазара в момента

Лев инс предлагат продукт за фирми под името Кибер Лев и той покрива следните опасности в мрежата:

 • Пробив в мрежовата сигурност, чрез използване на злонамерен софтуер
 • Кибер заплаха за изнудване
 • Разходи свързани с възстановяването на дигиталните активи като депблокирането, уведомяването на лицата, чиито данни са засегнати или откраднати, правна защита срещу административни органи и административни наказания, възстановяване на репутацията;
 • Отговорност към трети лица във връзка с проявление на посочените в застрахователния договор рискове.
 • Медийна отговорност и допълнително Кибер асистънс за събития

Цената на застраховката е напълно достъпна 72 лева на година за станция, но лимитите едва и биха удовлетворили застрахован, чиято фирма е била атакуване – едва 5000 лева.

Колонад е създал застрахователен продукт, предназначен за малък и среден бизнес. Преимуществото на продукта е високия лимит на отговорност – 500 000 евро и включва:

 • Неразрешен достъп до компютърната система
 • Неоторизирана промяна на данните, вкл. унищожаване на данни
 • Атака за отказ на услуга (DoSатака)
 • Дистрибутирана атакa за отказ на услуаи (DDoSатаки) с използване на ботнет
 • Създаването и разпространението на зловреден софтуер (например, вируси, червеи, троянски коне)
 • Административно разследване на Комисия за защита на лични данни
 • Киберизнудване за откуп

Естествено, тази застраховка се предлага за определени видове бизнес, като за изключени здравните заведения, банките, застрахователите, хостинг услугите, но включва нотаруси, адвокати, счетоводители, архитекти  и други. За това покритие и лимити, цената на година е около 1200 лева.

Ако вашата или фирмена сигурност в мрежата ви притеснява и търсите застрахователно решение, свържете се с нас тук.

 

 

 

 

 

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации