Блог

Планинска застраховка ето защо

Само за четири дни от началото на годината, Планинската спасителна служба организира седем спасителни акции в помощ на бедстващи в планината хора. Осем човека бяха спасени и беше репатрирано тялото на един починал при инцидент. Спасяването в планината изисква смелост, подготовка, екипировка и излага на риск живота на доброволците. За тези осем човека и достойната грижа към починалия струва по ценорасписа на ППС, който не е променян от 2000 година – 4 586 лева. Колко много повече струва живота и достойнството? Виж защо винаги да сключваш застраховка, когато отиваш в планината дори за ден!

Прекрасните ни планини и слънчевото време подканиха много хора да започнат новата година в планината.
Всички планинари с опит знаят, че планината е прелестна, но и коварна. И слънчевото време в града, не е гарантирано там горе. Условията в планината могат да бъдат много сурови. Затова и естествено започнахме годината с информация за няколко проведени акции за спасяване на хора в планината. Хората от спасителни служби в района на Стара планина прекараха дни наред в акции – с резултат десетки спасените туристи и един нещастен случай с фатален край.

Кои са най-главните причини за инциденти в планината, довели до спасителни акции на планинската спасителна служба?

Ако си начинаещ турист, виж нашите съвети за по-добра безопасност в планината.

Главна причина инцидентите, от ПСС изтъкват подценяването с условията в зимната планина, снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Но ето и причините от живота, които стартират спасителни операции:

Злополука и неразположение в планината

Възможността да се случи дори и малка злополука или акутно заболяване в планината е голяма. Но разликата с града е, че придвижването е само пеш и първата помощ е на километри. Дори незначително изкълчване на крайник или температура може да наложи помощ от спасителната служба.

Внезапна промяна на метеорологичните условия

Друга много разпространена причина за стартирането на спасителна операция е внезапната смяна на времето и бедстващи туристи поради лоши метеорологични условия. В тази статия сме описали всичко, което трябва да сложиш в раницата за разходката в планината.

Да изгубиш пътя в планината

И не на последно място са изгубените туристи. Мъгла, лошо време, надценяване на възможностите и неспазване на дисциплина в планината, могат да завършат с изгубване на напълно непознато място. Акциите по издирването на изгубени хора отнемат много време и ресурси.

Знаеш ли как да определиш координатите си с телефона дори да нямаш интернет? Виж нашата статия.

Ето трите главни причини да сключваш планинска застраховка дори и за еднодневните ти преходи.

 1. Планинската спасителна служба е организация от доброволци почти без бюджет.

  Тя не се финансира от държавния бюджет, получава частична финансова помощ само от Червения кръст. На практика, тази организация се крепи от малък бюджет и гарантирано възстановяване на разходите за извършените акции. Състои се от хора, които обичат и познават планината, прекарват свободното си време на пост и са готови да се жертват за спасяването на живота на непознати хора.
  Планинската спасителна служба в страна с толкова красиви планини би трябвало да бъде мощна организация, която значително да увеличава шансовете на бедстващи в планината. Но това не е така. Спасителните акции в планината в началото на годината показаха, че България е единствената страна в ЕС, без спасителен хеликоптер. И така първата причина да сключваш планинска застраховка е необходимостта на тази организацията от ентусиазирани мъже, обичащи планината, които да продължи да се грижи за нашата безопасност и да спасява животи всеки ден.

 2. Спасителните операции могат да струват много пари.

  Разгледах сайта на ПСС и видях, че цените им не са променяни вече 20 години! Но операция по издирване започва от 500 лева и може да достигне 3 и повече хиляди. Затова е необходимо да сключваш планинска застраховка и при това препоръчвам минималният лимит да бъде 3 000 лева. Цената на застраховката е незначителна, наистина незначителна. А би било жалко ако радостта да се прибереш жив и здрав у дома бъде помрачена от огромно задължение.

 3. С достойнство да посрещнеш изпитанието и да не мислиш за пари в такива моменти.

  Планинската застраховка основно покрива разходите за спасителна служба и те се заплащат директно от застрахователя. Това значи, че е достатъчно да дадеш на спасителната служба номера на полицата си и да се насладиш на уюта в дома. Подробностите се оформят между застрахователя и спасителната служба.
  От теб единствено се иска да си бил достатъчно предвидлив и отговорен и да си сключил полицата си.

  Ако досега не си сключвал полица, защото отнема време и енергия, вече можеш да го направиш  лесно, честно и достъпно
  :
  – попълваш заявка тук с данните на туристите тук
  – получаваш цените на водещите компании и когато избереш полицата
  – плащаш лесно тук

Така можеш да предизвикваш себе си в планината, но си засвидетелствувал уважението си към нея и близките ти.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации