Блог

Планината е предизвикателство. Бъди подготвен.

Време да презаредим батериите, да предизвикаме себе си, да се свържем с природата. Време да поемем свеж въздух, да натоварим мускулите и да спим като дете след зареждащата разходка.

И все пак да не забравяме, че разходката в планината иска сериозно отношение!

Излетът в планината в група с познати хора, с ясни възможности и опитен водач са първите условия не само за приятното преживяване, но и за твоята сигурност. Ето още няколко неща, които да имаш предвид, когато поемеш към върха.

 1. Планирай преживяването в планината.
 • Определи маршрута като го съобразиш с възможностите на другите и не забравяй, че групата се движи със скоростта на най-бавния участник.
 • Особеностите – прегледай целия път за опасни участъци, като имаш предвид денивелацията, местата за почивка и зареждане с вода.
 • Повери прогнозата за времето – Планината може да бъде много опасна при лошо време. При възможност от гръмотевични бури, избягвай билата на планината.
 • Не забравяй планинската си застраховка! Струва твърде малко, а покрива разходите за спасяване и транспортиране по спешност. Ако още не си го направил, можеш да поръчаш застраховката с няколко клика – тук!
 1. Екипировката за опитния планинар е много важна. Тук можеш да изтеглиш списъка с нещата, които да не забравяш по време на пътя. Обувки, дрехи, вода, лекарства и фенерче са миниума. Пълният списък е тук.
 2. Напред и нагоре
 • Тръгни на път само ако си уверен, че си напълно здрав. Тялото ще бъде изложено на сериозни натоварвания и това да доведе до обостряне на състоянието, когато си далеч от комфорта на дома и сигурността на града.
 • Вече споменах, че ходенето в планината сам е опасно. Подготвеността на спътниците и най-вече на водача, могат да се окажат жизненоважни в труден момент.
 • По време на прехода, не променяй предварително определения маршрут ако няма сериозни основания затова.
 • И не забравяй – в планината се ходи рано сутрин. Следобед опасностите от градушки и бури са по-големи. А и при проблем, реакцията в светлата част на деня е много по-лесна и ефективна.
 1. При проблем
 • При гръмотевична буря, напуснете билото и слезте възможно най-ниско. Оставете – цялата група далеч раницата си и всички металните предмети. Седнете на земята, далеч от високи дървета, железни пилони и конструкции.
 • Ако се изгубите в планината и няма маркировка или пътека, най-сигурно е да се върнете назад до последната маркировка. Противоестествено е, когато си тръгнал да се връщаш, особено след толкова усилия, но това е най-сигурния начин да стигнеш.
 • Ако се изгубите е много важно да знаеш местоположението си. Ето как да го намериш GPS координатите си на телефона си дори без интернет. Обади се възможно най-бързо на телефон 112 – и сподели координатите си. Когато се свържеш със спасителната служба и получиш указания, спазвай ги.
 • При нещастен случай в планината, първото най-важно нещо е да се погрижиш за сигурността на всички и най-вече на пострадалия. Следващата важна стъпка е анализ на ситуацията – опитай се да бъдеш хладнокръвен и трезв. Свържи се с планинската спасителна служба чрез телефон 112 като точно опишеш състоянието на пострадалия. Тази стъпка е изключително важна, защото тя осигурява подходящата лекарска помощ. Изчакайте пристигането на спасителния екип и спазвай указанията, които си получил. Бъдете търпеливи и следи за състоянието на пострадалия. След падането на нощта започва постепенното охлаждане. Не забравяй да се грижиш за пострадалия – завий го с топли дрехи, грижи са да приема калорична храна и вода съгласно указанията от спешния телефон.

Както виждаш планината може да предложи изпитания, затова не тръгвай без планинска застраховка. Тя ще те осигури ако Планинската спасителна служба те издирва, спасява те или се налага спешно транспортиране. Пълното покритие, цената и лесно да поръчаш полицата си, можеш да направиш тук!

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации