Блог

Кога ще влезе в сила “бонус-малус” системата

Очаква се поскъпване на “Гражданската отговорност” за неизрядните водачи

Задължителната “Гражданска отговорност” ще поскъпне с въвеждането на “бонус-малус” системата, категорични са застрахователи. Това е система, при която изрядните шофьори плащат по-евтина полица от тези, които извършват нарушения на пътя. За готовността за въвеждането на тази практика и за застрахователните измами в студиото на NEWSROOM говориха Анелия Ангелова и Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери.

За да заработи тази система обаче трябва да се направят промени в Кодекса за застраховане. Натискът за въвеждането на тази система идва от отговорните водачи. Очакванията са до края на годината да бъде въведена тази “бонус-малус” система, в която изрядността на водача е само един от елементите. В нея се взема предвид и опитът му, както и възрастта на автомобила.

2
  Свързани публикации

Comments

 1. Царинка Панева  June 26, 2014

  Здравейте! Искам за попитам когато имаш затраховка гражданска отговорност и претърпиш пътно проишествие в което вината е на другото превозно средство как осъществяваш контакт със застрахователната компания на виновния? Правиш го ти лично или застрахователната компания в която имаш гражданска отговорност контактува с компанията “длъжница”. Питам защото от опитът ми извън България при застраховки гр. отговорност т.е. обикновинна застраховка, която покрива щети на трето лице, когато вината е твоя, та при наличност на такава застраховка и при пътно проишествие в което си ти не винната страна, застрахователната компания осъществява контакт със застрахователя на виновния и така ти помага, изпраща ти вещо лице за оценка на щетити, посочва ти сервиз за поправка, кото всичко това се заплаща в последсвие от другата компания. Как стои този въпрос в България?

  reply
  • Анелия Ангелова  January 22, 2016

   Здравейте,

   Благодаря за въпроса. Тук, ако нямате застраховка автокаско, директно контактувате със застрахователя на виновния водач. Ако имате автокаско, можете да изберете с кого да контактувате 🙂 с Вашия застраховател или със застрахователя на виновния водач.

   За съжаление проблемите с определянето на вината започват още с пристигането на КАТ, които много редовно отсъждат неаргументирано. А защитата на интересите с вещо лице са твърде екзотични засега. Това може да направи само Вашия брокер, което препоръчвам при ползването на застрахователни продукти.

   Безаварийно!

   reply

Add a Comment