Блог

5 стъпки, които да следваш ако попаднеш в пътно-транспортно произшествие

Годишно в България се регистрират около 7000 произшествия на пътя, което прави по 17 на ден. Колко са реално, не знам. Но знам, че когато човек попадне в ПТП той преживява голям стрес и ако не следва прости стъпки, може да допусне грешки, които да му струват много пари или енергия.

В това видео ще ти разкажа какво да правиш ако неволно попаднеш в пътно-транспортно произшествие. Темата не е забавна, нито интересна. Но разликата между успешния и обикновения човек е в това че успешния е подготвен и за неприятни ситуации. Както Зиг Зиглар казва „Очаквай най-доброто. Готови се за най-лошото!“

Затова в това видео ще ти кажа 5 стъпки, които да следваш, в случай че попаднеш в пътно-транспортно произшествие.
1. Първата е – провери физическото ти състояние – твоето ни на пътниците ти. Увери се, че няма телесни наранявания. Трябва да те предупредя – в такива случаи хората често са склонни да подценяват ситуацията. Затова се увери, че наистина всички сте здрави.
2. Втората е да влезеш в контакт с другия шофьор и да се увериш че той и пътниците също са здрави. Предупреждавам те – можеш да срещнеш всякакви реакции – истерия, агресия, пълен ступор. Това е така, защото човекът отсреща не знае какво да прави в такива ситуации. Но ти знаеш, затова вземи нещата в свои ръце, за доброто на всички.
Проверката на всички в твоя автомобил и в автомобила на другия участник трябва да ти отнеме около минута. Затова бързо премини към точка три!
3. Обезопаси се! Извади светлоотразителната жилетка, светлоотразителния триъгълника и го постави на достатъчно разстояние от произшествие така че другите водачи да имат време да реагират. Освободете платното и застанете на сигурно място. Подчертавам – застанете на безопасно място. В следващите минути ще ти се наложи да говориш по телефона, да попълваш протокол и да съобразяваш неща, така че вниманието ще бъде заето с друго. Затова избери сигурно място.
4. Обади се на телефон 112 и регистрирай произшествието. Напоследък чувам, че на телефон 112 не регистрират леки ПТП-та. Но по закон ти си длъжен ако станеш участник в ПТП да го регистрираш пред органите на КАТ. Затова се обади и регистрирай ПТП. Разговорът трябва да включва – твоите имена, регистрационните номера на автомобилите и това, че сте здрави! Това е. Остава само да отбележиш в колко часа си се обадил и от кой телефон.
5. Последна точка – Вземи си дълбоко въздух. Няколко пъти. В следващите минути ще говориш със застрахователя ти или твоя брокер. Дано да има готовност да ти съдейства. Предстои ти да вземеш решение къде ще паркираш автомобила, да предупредиш близките си за промяната на плановете. Затова дай достатъчно кислород на организма си – за да преодолее стреса и да вземеш правилните решения.
Това са петте стъпки, които да следваш ако попаднеш в пътнотранспортно произшествие.
Ако си наш клиент, искам да ти напомня, че за такива ситуации сме създали нашия асистънс телефон. Сега е момента да се обадиш. Създаден е за теб и за такива ситуации.
В следваща публикация ще ти разкажа при какви условия можеш да попълваш двустранен констативен протокол и как да го попълниш така, че да осигуриш претенцията си към застрахователя без да се налага да го преписваш много пъти.
До тогава бъди здрав и карай внимателно. И не се колебай да се свържеш с нас при застрахователна нужда.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации