Блог

Какво да кажеш на детето, когато донесе шофьорската книжка

И идва моментът, в който детето гордо показва шофьорската книжка! Кога онова мъниче, което разчиташе за всичко на мен се превърна в голям човек?! Май е време да призная. Детето е пълноправен гражданин, ще управялва автомобил, ще бъде самостоятелен човек! Ееех!

Това е едно от нещата, които трябва да признаем пред себе си. Но ако искаме да сме и спокойни родители, трябва да предадем ключовете на автомобила с отговорност и грижа. В тази статия ще споделя 5 подробности, които да кажете на младия шофьор преди да поеме първото си пътешествие като водач. Връчи ключовете с грижа! За всеобщото спокойствие и сигурност.

Да не губим време. Ето ги:

 1. Документите, които винаги трябва да носи със себе си за проверка младият шофьор. Това са:
  – свидетелството за управление с контролния талон,
  – валидна застраховка Гражданска отговорност
  – валиден технически преглед на автомобила.
  Трябва да ти обърна внимание да погледнеш внимателно полицата Гражданска отговорност, особено ако не си я сключвал лично ти. Погледни срока и начина на плащане – на вноски или еднократно. Почти винаги автомобилите, които се регистрират в КАТ са с полица на вноски. И много пъти се случвало, човек да се окаже без полица, защото е била сключена на вноски и не е обслужване на време. Обърни внимание на младия водач на Гражданската отговорност и го посъветвай винаги да управлява автомобила с валидна полица. Това пести много пари и дава финансов щит срещу неприятности. Валидността на полицата ГО можеш да провериш тук.
  Не забравяй и друг важен документ – техническия преглед! Когато се управлява автомобил без валиден документ, това може да доведе до санкции и отказ на застрахователя да изплати обезщетение. Лесно можеш да следиш тази важна дата като се абонираш за безплатната ни автоматична система за известяване – тук. Така ще получаваш имейл, който ще ти напомни за да имаш време да организираш техническия преглед.
 2. Отговорността на пътя. Самата дума водач носи в себе си отговорност за себе си и другите на пътя. Управлението на автомобила е удобство, но и голяма отговорност. Създаването на това убеждение не е еднократен акт, а процес. Можете да обсъдите колко незначително времево предимсто дава превишената скорост при дижение. Какво добро вчепачнеие прави толерантността на пътя и колко старомодно е “изрязването”. Не съм привърженик на създаването на страхове в младите хора, но спазването на ограниченията на скоростта и шофирането напълно трезв са много важни неща, които да обсъдите. И може би много думи не са нужни. Днешното поколение следи социалните мрежи и гледа видеа. Ето едно видео, което може да бъде много полезно.
 3. Внимание – дръж телефона на далече! Като споменах социални мрежи, ще отбележа и друго важно нещо.Все повече водачи използват мобилните си телефони докато шофират – да говорят и дори да пишат съобщения. Разсейването дори за миг може да бъде много опасно. Помисли как да направиш използването на Bluetooth и функция „свободни ръце“ лесно за младия водач, за да може още сега да си създаде навик да държи телефона си далече от вниманието си докато шофира. Ако искаш по-добър контрол, помисли за видеорегистратор. Дава допълнително спокойствие на изрядните шофьори. Препоръчай на младия шофьор да не тръгва на път, без да си е начертал мислено маршрута. Когато има план, ще може на време да се престроява, да дава знаци на останалите участници и да внимава в пътя.
 4. Оборудването при авария. Запознай младия водач с местоположението на  атечката, резервната гума и светлоотразителния триъгълник. Наскоро преглеждахме аптечките на автомобилите в офиса. Доста са базови и често медикаментите са с изтекъл срок. Проверете аптечката и я допълнете с действително нужните медикаменти. Проверете и готовността на младия шофьор при авария. Особено обезопасяването – къде и на какво разстояние се поставя триъгълника или пък какво се прави при спукана гума. Къде е безопасно да стои при авария на автомобила! Тук искам да споделя за застраховка Автоасистънс, която е много полезна за всеки – покрива превозването на автомобила при техническа повреда, ПТП, доставка на гориво и смяна на гума с цена от само 35 лева за година. Виж подробностите за този продукт тук. https://www.viara-ins.com/produkti/za_avtomobila/avtoasistans/
 5. Действие при ПТП. Никой не иска да мисли за пътно-транспортно произшествие, но разговор на тази тема, ще направят детето ви по-сигурно и по-спокойно при произшествие. Не избягвай такъв разговор, въпреки че не е приятен. Да знае как да се обезопаси, на кого да се обади или как се попълва двустранен констативен протокол са ценни знания, които най-добре е ти да му предадеш в спокойна обстановка. От опит знам колко е важно човек да бъде спокоен в такива моменти, затова създадохме поредица от няколко кратки обучителни видеа, които можеш да изгледаш тук. Надявам се да са от полза за теб и бъдещия водач. Ето ги.

+.    Бъди за пример Не забравяй, каквито и неща да кажеш на детето, примера който ти му даваш е най-важен. Какъвто и да темперамента ни или навиците ни, винаги можем да станем по-добри. И не се сещам за по-подходяща причина да бъдеш най-добрата си версия от сигурността и спокойствието на детето.

0
  Свързани публикации
 • No related posts found.

Add a Comment