Блог

5 съвета към младия шофьор.

Настъпи ли момента, в който детето гордо показва шофьорската книжка? Специален момент в живота. Моментът, в който осъзнаваме, че детето вече не е дете. Детето е пълноправен гражданин, ще управялва автомобил, ще бъде самостоятелен човек! Момент на гордост, равносметка и притеснение. Момент, в който трябва да дадем съвети на младия шофьор.

Връчи ключовете с грижа! За всеобщото спокойствие и сигурност. В тази статия ще споделя 5 подробности, които да кажеш на младия шофьор преди да поеме първото си пътешествие като водач. Ето ги:

1. Отговорността на пътя. Самата дума водач носи в себе си отговорност за себе си и другите на пътя.

Управлението на автомобила е удобство, но и голяма отговорност. Създаването на това убеждение в детето не е еднократен акт, а процес. И аз съм сигурна, че ти от години я възпитаваш в детето ти. Все пак, можете да обсъдите колко незначително времево предимсто дава превишената скорост при дижение и колко рискове крие. Какво добро впечатление прави толерантността на пътя и колко старомодно е “изрязването”. Не съм привърженик на създаването на страхове в младите хора, но толкова сме свикнали с удобството на автомобила, че понякога не отчитаме опасностите. Спазването на ограниченията на скоростта и шофирането напълно трезв са много важни неща, които да обсъдите. И може би много думи не са нужни. Днешното поколение следи социалните мрежи и гледа видеа. Ето едно видео, което може да бъде много полезно.

2. Внимание – дръж телефона далече!

Като споменах социални мрежи, ще отбележа и друго важно нещо. Все повече водачи използват мобилните си телефони докато шофират – да говорят и дори да пишат съобщения. Разсейването дори за миг може да бъде много опасно. Помисли как да противодействаш на това средство за разсейване – направи използването на Bluetooth и функция „свободни ръце“ лесно за младия водач, за да може още сега да си създаде навик да държи телефона си далече от вниманието си докато шофира.
Ако искаш по-добър контрол, помисли за видеорегистратор. От личен опит знам, че много помага при спорове и е гаранция за спокойствие на пътя.
И още нещо – препоръчай на младия шофьор да не тръгва на път, без да си е начертал мислено маршрута си. Това поне в началото ще му бъде от полза да шофира по-спокойно и сигурно – ще може на време да се престроява, да дава знаци на останалите участници и да внимава в пътя.

3. Изрядни документи

Документите, които винаги трябва да носи със себе си и да предостави при проверка младият шофьор и те да са валидни. Тук две неща да имате предвид – да шофира винаги с тях и как да следи валидността им.

  • свидетелството за управление с контролния талон,
  • валидна застраховка Гражданска отговорност
  • валиден технически преглед на автомобила.

Полицата Гражданска отговорност.

Тя е най-важна, защо пропуските могат да струват най-много. Ти вероятно имаш система за помнене на вноските или пък доверен брокер, който върши тази работа за теб. Но искам да ти обърна внимание на един момент, който често води до проблеми – закупуване на автомобил с вече сключена полица. Често се случва, човек който си е закупил автомобил от автокъща да се окаже без полица, защото е била сключена на вноски и не е обслужване на време. Провери срока на полицата и начина на плащане – на вноски или еднократно.
Сега е момента да обсъдите с младия водач как да не пропуска или забравя падеж. Валидността на полицата ГО можеш да провериш тук.

Техническият преглед

Другият важен документ – техническия преглед! Когато се управлява автомобил без валиден документ, това може да доведе до санкции и отказ на застрахователя да изплати обезщетение, особено ако причината е техническа неизправност. Лесно можеш да следиш тази важна дата като се абонираш за безплатната ни автоматична система за известяване. Така 15 преди изтичането му, ще получаваш напомнящ имейл, за да имаш време да организираш техническата изправност на автомобила ти. В тази статия прилагаме линк към системата ни и ти можеш да се възползваш от нея безплатно – регистрацията на валидността на техническия преглед можеш да направиш – тук.

4. Оборудването при авария.

Запознай младия водач с местоположението на  атечката, резервната гума и светлоотразителния триъгълник. Наскоро преглеждахме аптечките на автомобилите в офиса. Доста са базови и често медикаментите са с изтекъл срок. Проверете аптечката и я допълнете с действително нужните медикаменти. Проверете и готовността на младия шофьор при авария. Особено обезопасяването – къде и на какво разстояние се поставя триъгълника или пък какво се прави при спукана гума. Къде е безопасно да стои при авария на автомобила! Тук искам да споделя за застраховка Автоасистънс, която е много полезна за всеки – покрива превозването на автомобила при техническа повреда, ПТП, доставка на гориво и смяна на гума с цена от само 35 лева за година. Виж подробностите за този продукт тук.

5. Действие при ПТП.

Никой не иска да мисли за пътно-транспортно произшествие, но разговор на тази тема, ще направят детето ви по-сигурно и по-спокойно при произшествие. Не избягвай такъв разговор, въпреки че не е приятен. Да знае как да се обезопаси, на кого да се обади или как се попълва двустранен констативен протокол са ценни знания, които най-добре е ти да му предадеш в спокойна обстановка. От опит знам колко е важно човек да бъде спокоен в такива моменти, затова създадохме поредица от няколко кратки обучителни видеа, които можеш да изгледаш тук. Абонирай се и ги получавай в три последователни дни. Надявам се да са от полза за теб и бъдещия водач. Ето ги.

! Бъди за пример Не забравяй, каквито и неща да кажеш на детето, примера който ти му даваш е най-важен. Какъвто и да темперамента ни или навиците ни, винаги можем да станем по-добри. И не се сещам за по-подходяща причина да бъдеш най-добрата си версия от сигурността и спокойствието на детето.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации
  • No related posts found.