Блог

Размисли върху пожара в основния склад на фирма Ремикс

Преди няколко дни разбрахме за пожара в склада на доста нашумялата напоследък фирма за онлайн продажби на дрехи втора употреба – Ремикс. Новатори в този вид търговия и първите, които решават да качат артикулите си онлайн, в съчетание с агресивна реклама и осигурено финансиране, развитието на фирмата представляваше интерес за всички, които следят местния бизнес.

Но за съжаление, нелеп инцидент – вероятно късо съединение в електрическата система на склада, довело до пожар, изпепели почти до основа активите на фирмата.

Няколко коментара по повод предоставената в пресата информация:

Застраховката имущество на стоковата наличност “По информация от Ремикс, загубите са около 9-10 млн. лева и инвентар за около 1-1.5 млн. Застрахователната полица за имуществото е в Булстрад.”Загубите ни са значително по-големи от размера на полицата. Разчитаме да получим пълния й размер”, коментират оттам.”

Това изречение ме кара да се чудя дали компанията е оценила стоковата си наличност правилно при сключването на застраховката си, как е определила стойността на наличностите си – оценката на пристигащата стока ли е или на продажбената? И най-вече, отчели ли са през срока на застраховката растежа си?

От отговорите на тези въпроси ще зависи какво обезщетение ще получат от застрахователя. Защото често застрахованите нехаят за подзастраховането – а именно, че при щета застрахователят ще изплати обезщетение в такава пропорция, в каквато е застрахователната сума и наличността преди събитието. И ако застрахователната сума е на половина на действителната наличност, обезщетението също ще бъде наполовина. Тогава застрахованите са недоволни, но това са условията.

Застраховка „Прекъсване на бизнес“. Този вид застраховка е доста непозната за повечето предприемачи. Но случая с Ремикс показва необходимостта и ползите й. В информацията от пресата се споменава, че изгорелият склад е захранвал доставки в няколко страни включително целия национален пазар. Споменават цифри като 15 000 пратки на ден. Пожарът е прекъснал приходите за бизнеса, но не и разходите.

Предстои период на много разходи – за персонала, помещения,  връщане на суми за недоставени пратки, разходи за възстановяване на изгубената техника и активи.

Специалното при този вид застраховка е че покрива загубите само на покрит по имуществената полица риск. В случая с Ремикс това е пожар в основния им склад и това покритие, по моето скромно мнение, трябва задължително да залегне в следващите им застрахователни бюджети.

Помислете дали във вашия бизнес има централни звена, загубите в които биха се отразили много по-тежко и дори фатално и сключете застраховка „Прекъсване на бизнес“.

Желаем бързо възстановяване на тази иновативна и смела фирма – Ремикс. Вярваме, че правят бизнеса си със страст и ще успеят да постигнат целите си. Дано пожарът да е повод за повече анализ на риска и да ги направи по-стабилни и по-сигурни.

______________________________

Размислите ми се базират на информация от статия на вестник Капитал от 21.07.2017, със заглавие „Пожар по време на възход“. От там е и снимковия материал.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации