Блог

Нови правила при регистрацията на автомобилите

Тази новина се върти в новините от няколко дни. И тъй като напоследък се забелязва тенденция хората да обновяват автопарка си, темата е интересна.

Ето каква е информацията – вече данните за собствениците и новия, и стария се въвеждат в единна база между нотариалните кантори и КАТ.

Винаги се радваме на оптимизирането на работата на адмиситрацията. Но да обсъдим ефектите от промяната.

 • Промяната ще важи за всички автомобили, които за закупени на територията на РБългария
 • Ако закупите автомобил от физическо лице в чужбина, то регистрацията в КАТ ще трябва да протече, както досега.

Има ли промяна в документацията, която се носи при нотариуса? Не. Документите са, както са били:

 • Договор за покупко-продажба или фактура;
 • Застрахователна оценка, ако покупко-продажбата е между физически лица;
 • Лични карти на продавача и купувача;
 • Талон на автомобила;
 • Документ за платен пътен данък.

Новостите? Месец след продажбата, новият собственик трябва да регистрира автомобила на свое име в КАТ. Ако пререгистрацията не се случи в този срок, водачът ще бъде административно наказван. А ако не направи регистрацията до 2 месеца от подписването на договора за покупко-продажба, регистрацията ще бъде автоматично прекратена.

Надяваме се промяната да има положителен ефект в процеса на регистрация на автомобили като го улесни и облекчи. А ако с това се защитят интересите на българските застраховани срещу автомобили закупени от чужди граждани и управлявани в чужбина, това ще бъде още по-добре.

П.С. Нещо полезно! Управлението на автомобил без валиден технически преглед се наказва от КАТ Пътна полиция и се отразява върху покритието на застраховката автокаско. Ако желаете да Ви напомняме за датата на техническия Ви преглед, можете да го направите тук. Безплатно е и е полезно!

1
  Свързани публикации

Comments

 1. Васил Ничев  July 20, 2019

  Имам консултантска фирма ЕООД. Желая да прехвърля служебния си автомобил Тойота Аурис на 7 години и 90000 км на дъщеря си, която живее в Испания. Това трябва да се уреди с покупко продажба по данъчна оценка при Нотариус. Колата да се отчисли в КАТ и да се вземат транзитни номера.
  Какъв е порядъкът на действията? Дъщеря ми ще си дойде само за няколко дни през август и искам да свърша част от тях предварително. Колата е със Софийска регистрация – възможно ли е връщането на номерата и получаването на транзитни да стане в друго поделение на КАТ, например в Троян или Ловеч?
  Какви и колко са всички данъци и такси, при положение, че ще получа оценка около 5000 лв.?

  reply

Add a Comment