Блог

Ама нали имате застраховка Каско?

Случвало ли ви се е станете неволен участник в леко ПТП, при което да е напълно ясно, че другия водач е виновен? Почти съм сигурна, че отговорът е Да. Забелязала съм, че дори аз, която съм била съпричастна към стотици събития на клиентите ни, когато попадам в такава ситуация, губя ума и дума. А когато загубя ума, много е вероятно да приема условия, които не са изгодни за мен.
Сега бих искала да обърна внимание на ситуация, при която виновния водач е неизправен – няма застраховка Гражданска отговорност или годишен технически преглед и много бърза за някъде. Тогава е много вероятно да чуете следното предложение: Да не пишем протокол! Нали имате застраховка каско? Ще напишете, че събитието се е случило на паркинг.
И в такъв момент е напълно възможно да приемете да заведете одрасканата си броня или друг увреден детайл по застраховката си каско в услуга на човека отсреща.
С тази публикация не искам да стимулирам нечовечността. В крайна сметка, всичко е въпрос на личен избор, но като брокер съм длъжна да изтъкна основните причини това да не е добра идея за Вас.
Ето защо не приемам “Нали имате застраховка каско? Ами напишете, че щетата е станала на паркинг!“ като аргумент да влезем в положение:
Първо – Претендирайки по застраховката каско, Вие ще декларирате неверни обстоятелства. Писмено и пред застрахователя си, от който очаквате коректност в труден момент.
Второ – Много застрахователи са поставили ограничение на броя щети, които могат да бъдат претендирани без документ, който да удостовери виновния водач.
Трето – Всяка една щета, за която не е доказана по надлежен начин вината на другия водач, намалява сумата по Вашата полица! В един момент може да се наложи да плащате за дозастраховане на автомобила си.
Четвърто – Застрахователите следят броя на заведените щети и е напълно възможно точно този компромис да доведе до завишаване на премията за следващ период.
Дръж се с хората, така както искаш те да се държат с теб! За застрахователите важи същото.
Така, че ако попаднете в ситуация, в която е виновен другия водач и чуете предложение да заведете щетата си на паркинг, не го правете! Моята препоръка е да се обадите на 112 веднага, за да бъде регистрирано събитието. Така ще си спестите натоварващи разговори и ще си гарантирате сигурност.

Тук пречете нашите препоръки какво да правите при ПТП, в което другия участник е агресивен.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации