Блог

Коронавирус! Какво покрива застраховката за пътуването ни?

Думата на тази седмица е „коронавирус“. Проявата му в Европа, и точно в северна Италия съвпада с една от последните вълни пътешественици, които обичат да практикуват ски и сноуборд в Алпите. И Северна Италия е отправната точка.

Това постави много въпроси пред пътуващите. Първо, дали да не отложат пътуването. И второ, „Какво покрива застраховката медицински разходи за пътуване в чужбина?“.

По това време на годината говоря за медицинските застраховки и по-специално за ски ваканцията в чужбина. Защото според мен практикуването на зимни спортове в чужбина без качествена застраховка е авантюра, която може да струва много пари! Ако темата е актуална за теб, задължително прочети тази кратка статия! Ще ти гарантира сигурна и спокойна почивка и ще ти спести много пари при инцидент.

И така, началото на седмицата започна с разтревожени обаждания да задържим издаването на вече поръчаните полици. Най-притеснени са семействата с малки деца. И днес статистиката показа, че няма провалени пътувания, заради коронавируса.

Дали здравият разум надделя, ще видим скоро. Но това поставя въпроса за покритието по полицата още по-сериозно.

От Асоциация на застрахователите подадоха информация, че медицинската застраховка за пътуване в чужбина покрива спешна и неотложна помощ три диагноза коронавирус с ограничение на територията Китай. В действителност през последните седмици, почти всички застрахователи изключиха от покритието по застраховката пътуванията до Китай.

Но дали можете уверено да ползвате полицата си при пътуване в чужбина, ако бъде поставена диагноза коронавирус? Всъщност не! Вече някой застрахователни компании направиха ограничения на полицата за пътуване в чужбина като включиха допълнително изключение „събития, настъпили вследствие на която и да е разновидност на коронавирус/коронавирусна инфекция, както и съпътстващите ги заболявания“. А други в условията си изключват „епидемията“ и „пандемия“ от покритие. Решението тук е да сключвате внимателно застраховката за пътуването и моята препоръка е да ползвате услугите на доверен брокер.

Нещо, на което трябва да обърна внимание. Полицата за пътуване в чужбина покрива спешна и неотложна помощ настъпили извън територията на страната, в която се осигурявате. Иначе казано, ако инфекцията бъде установена в България, полицата не покрива медицинските разходи независимо къде се е случило заразяването.

А ако имаме покритие „отмяната на пътуване“, ще бъде ли покрито при затваряне на границата или притеснение от заразяване?

Отдавна искам да разкажа за това покритие. Защото ние, колегите от офиса го ползваме редовно. Особено подходяща е за семейства с малки деца.

Това застрахователно покритие компенсира разходите, които сте заплатили на туристическа агенция за пътуване в чужбина или доказуемите разходи, ако сами организираме пътуването. Могат да бъдат застраховани и само разходите за самолетни билети. Покритието е напълно достъпно като цена.

Но, трябва да се има предвид няколко важни елемента, за да се задейства покритието:

 • Застраховката трябва да се сключи или в деня на направата на разхода, или поне 30 дни преди началото на пътуването.
 • Другата важна особеност е при какви обстоятелства застрахователят би компенсирал отмяна на пътуване! Това НЕ Е полица срещу всякаква причина за отмяна на пътуване. И затова, епидемии, карантина, затваряне на граница не са включени в покритието. Тогава трябва ли ти това покритие? Виж какви застрахователни случаи са включени в застрахователното покритие:
  • Злополука на застрахования или член на семейството,
  • Обострено хронично заболяване, което да не позволява пътуването,
  • Фатален край на близък роднина,
  • Прекратяване на трудов договор от работодателя,
  • Кражба чрез взлом, палеж или наводнение в жилището на застрахования.

Винаги препоръчвам да ползваш услугите на доверен застрахователен брокер. Дори за толкива “незначителни” застраховки. Да, премията е ниска. Но плащанията могат да бъдат злачителни при събитие.

Затова – намери си твоя доверен брокер. Услугата е безплатна и дава много – малките детайли за качествената сигурност, спестява средства при сключването на застраховката, помага в труден момент!

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации