Блог

Компенсация за щетите от асфалт по автомобила ти?

Вчера асфалтът в района на Сухата река се разтопи от топлината и десетки автомобили и гуми са били увредени. Проблемът е докаран под формата на асфалтови следи с автомобилите до близките квартали. Градът е потресен! Стотици са потърпевшите. Тази сутрин осъмнахме с изпълнени с негодувание хора в социалните мрежи.

Чухме и обясненията на изпълнителя и кметицата Фандъкова. В свое изявление в социалните мрежи, тя казва, че потърпевшите могат да си извадят протокол от застрахователя и да претендират пред изпълнителя претърпяната вреда.

В следващите редове ще споделя информация, която се надявам да е полезна на всички, които са преживели да преминат с автомобила си през разтопен асфалт. Сигурна съм, че усещането не е приятно. И освен увредените гуми, вероятно има щети и по автомобила.

  1. Застрахователните компании НЯМАТ задължение по Кодекс да правят такива застрахователни оценки. Това са частни дружества, труда на застрахователните експерти, както и да е заплатен е висококвалифициран и издаването на цитирания от кмета Фандъкова протокол ще отнеме време и ресурс на застрахователните компании.
  2. Застраховките Автокаско и Гражданска отговорност НЕ ПОКРИВАТ щети от некачествено ремонтирана пътна настилка. Така, че е невъзможно дори хората, които плащат Автокаско да получат обезщетение по случая.
  3. Важно! Всеки потърпевш може да получи протокол за увреждането. Съгласно Кодекса за застраховане, застрахователят трябва да заведе щета, по всяка претенция. И след това аргументирано да откаже. Адресите на пунктовете за завеждане на щети на засрахователните компании можете да откриете тук.
  4. Вярвам, че застрахователните компании ще отделят ресурс и ще съдействат на увредените лица, защото те най-добре знаят колко струва на застрахователния бранш некачествената пътна настилка и проблемите в нея. Освен това застрахователите показаха по време на извънредното положение, че са готови да посрещнат отговорностите. Затова вярвам, че всеки застраховател, ще извърши оценка на щетите на увредените автомобили. Ако не го направи, това ще говори си нанесе щети на репутацията, които ще му струват скъпо.

Затова моята препоръка към всеки увреден, който иска този случай да не остане без последствия да направи следните неща:

  1. Да Не изхвърля увредените гуми.
  2. Ако има застраховка Автокаско да отиде при застрахователя и да си заведе щета, напълно осъзнавайки, че ще получи отказ за изплащане на обезщетение. Ако нямате Автокаско, обърнете се към застрахователя по Гражданска отговорност. Процедурата е идентична.
  3. Да помоли на протокола да бъде изписан ориентировъчен размер на щетата. Застрахователите имат практика още при завеждането на щетата да й дават груба оценка, защото така се заделят резервите за изплащане на обезщетение.
  4. Търси се адвокат, който да заведе колективен иск за нанесените щети по автомобилите към фирмата изпълнител, чрез Софийска Община. Отговорността трябва да поеме причинителя, а не застрахователите.

Без да съм адвокат на застрахователите, тази порочна практика да им се вменяват задължения на администрацията и подизпълнителите е отново гол във вратата на застрахованите. Ще обясня с няколко думи – застрахователния договор трябва да бъде много точно описани рискове и много точно изчисление на цената. Към цената на риска трябва да се добавят разходите на застрахователя да присъства на пазара – лицензи, заплати, наеми, разходи за продажба – директни и чрез брокера. Това формира крайната цена на застраховката. Доколко го правят всички застрахователи е друга тема, която отново е под конрола на държавната администрация.

Колкото повече рискове се покриват, толкова по-висока цена плащаме ние като потребители.

А риска от некачествено изпълнение на пътна настилка никога не е било калкулирано в цената на застраховката. Напротив, много пъти застрахователите изплащат обезщетения като щети по гуми поради огромни дупки, а шофьорите заплащат с ремонти на автомобилите или аварии като пропадане на пътя и други такива неща, на които сме свидетели.Какво не покрива застраховката автокаско можеш да прочетеш тук.

Избягването от отговорност от страна на фирмата изпълнител, както и от страна на Софийска община и прехвърлянето им към застрахователите е нахално и безотговорно.

В едно работещо общество, застрахователите биха приели да направят за своя сметка огледите и да изчислят ориентировъчния размер на щетата. Без друго е време застрахователите да поставят граници на отговорностите и да завишат качествето на услугите и удвлетвореността на клиентите.

Търси се и адвокатска кантора би изготвила колективна претенция към изпълнителя чрез Столична община. А кметицата Фандъкова, би трябвало да осигури възможно най-бърза и кратка процедура по приемане на претенциите.

Не знам колко време ще отнеме на хората да получат обезщетението си. Застрахователите изплащат в 15 дневен срок, след педставяне на документите. Но когато и да е това, ще е направена една голяма стъпка към това да поемаме отговорност за действията си.

 

 

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации
  • No related posts found.