Блог

Качествената полица за дома не струва много пари. Ето как да не плащаш излишно.

Качествената полица за дома не струва много пари.

Когато питам клиентите ми, които сключват застраховка за домовете си, защо го правят, повечето казват – „Защото така трябва. Това е въпрос на отношение към себе си и близките ми.“

И за мен е така.

Ако и ти така чувстваш нещата, за теб съм приготвила няколко важни съвета, които ще ти помогнат да сключиш точната полица за твоя дом и при това без да плащаш излишни пари.

Все още мислиш, че нямаш нужда от застраховка на дома? Всеки дом има нужда от застраховка. Виж защо…

Без да губя повече време преминавам към нещата, които трябва да имаш предвид, когато сключваш застраховката на дома. И бързам да те успокоя – не е трудно! Въпреки, че качеството  на застраховката се разбира едва при настъпване на събитие, важно е сега да вземеш правилните решения.

Изборът на правилната полица много наподобява ежедневния избор на стоки – обувки, дрехи, мебели, храна.

Първо трябва да решиш защо си купуваш тази застраховка. На пазара се предлагат два вида полици за дома – пакетни/лимитни или индивидуални/на база обезщетение. На този етап трябва да решиш за какъв момент ти трябва полицата –  за малките щети или и при голямо разрушително събитие. Ако избереш пакетна полица, непременно провери лимитите за отделните видове имущество – например колко максимално ще можеш да получиш за апартамента.

Аз лично винаги избирам индивидуалното покритие. За мен то е по-изгодно по няколко причини – застраховам дома си така, че ако настъпи събитие да мога да получа най-близко до претърпяната загуба обезщетение – възстановителната стойност. Така не си купувам и покрития, които не са ми нужни.  И така цената, на това което аз избирам е по-добра от пакетната полица и е с много по-добри характеристики.

Ако искаш да знаеш още много подробности за застраховката домашно имущество, виж нашето Пълно ръководство за сигурността на дома тук. 

Второ, трябва да избереш срещу какви рискове искаш покритие. Сега е времето да избереш срещу кои рискове искаш да осигуриш дома ти. Каква застраховка ще избереш – икономична или най-доброто на пазара – това е твое решение.

Застраховката на дома предлага различни възможности за покрити рискове. Всяка компания има около три комбинации на покрити рискове, които предлага. Те са около три вида – базов, стандартен и цялостен.

За мен най-важно е да осигуря дома си срещу катастрофичните рискове – тези, които биха поставили мен и семейството ми на изпитание. И знам, че в основното покритие е пожара, а земетресението в най-пълния. Винаги включвам земетресението и се надявам никога да не го ползвам!

Още нещо искам да ти напомня да не забравяш, когато плануваш полицата си . Това е покритие за щети на трети лица! Държа на добрите и коректни междусъседски отношения. И не желая да се притеснявам за опасността, а още повече да плащам за неволни грешки. Цената на такова покритие от 10 000 лева струва от 2 до 10 лева на година. Задължително го включвам.

Последно – трябва да избереш какво в дома ще застраховаш. Сега избираш какво в дома си да предпазиш.

Две са основните категории имущества в дома ти, когато става дума за застраховката:

  • Недвижимо имущество – това е сградата и прилежащите инсталации и всичко трайно прикрепено към нея – гипсокартони, мазилки, настилки, прозорци и врати.
  • Движимо имущество – всички останали вещи в дома ти – кухненско оборудване, легла, килими, завеси, дрехи, електроника.

Как да не подцениш някой ценност? Препоръчвам за основното ти жилище или добре обзаведено такова е добре да имаш покритие и за движимите вещи. Човек неусетно влага много пари там. А те в труден момент са от първа необходимост. Трябва да знаеш също, че електрониката, произведения на изкуството или други ценни предмети могат да се осигурят срещу кражба чрез взлом, но трябва да отчиташ изискванията на застрахователя, за да не се получи разминаване в очакванията.

Това са най-важните три избора, които да направиш при сключването на качествена застраховка на дома ти.  Остава да избереш коректна компания. Помисли дали да не потърсиш твоя брокер – дава много ползи без да вдига цената.

Ако си готов да сключиш застраховката на дома ти, ето тук можеш да го направиш лесно, честно и достъпно.

0
  Свързани публикации
  • No related posts found.

Add a Comment