Блог

Малките букви в условията на Автокаското – част I

Застраховките свързани с автомобила, формират над 70 % от пазара в България. Всеки собственик на автомобил сключва застраховка Гражданска отговорност и голяма част от тях Автокаско.

Въпреки, че са най-разпознаваемите застраховки, в годините сме установили, че има доста условия, за които клиентите не подозират и не познават. В две последователни статии ще споделим най-честите причини за отказ на обезщетение по застраховката Автокаско.

Защото, когато познаваме условията на застраховките си, ние контролираме много по-добре ситуацията.

И така, без да губим време преминаваме подробностите. Но тук искам да подчертая, че застраховката Автокаско е застраховка на покрити рискове. Преди години беше разпространено понятието „Пълно автокаско“, което въведе в заблуждение много хора, че едва ли не всичко е покрито по полицата. Но това не е така. За да бъде изплатена щета по автомобила, тя трябва да бъде в резултат на покрит риск по полицата.

И в тази връзка създадохме статия, в която описваме в кои ситуации застраховката автокаско дава сигурност на собственика и финансова стабилност при щета. Тук сме описали какво покрива. Ако се колебаете дали да сключите застраховка на автомобила, тук лесно ще решите.

И така преминаваме към най-честите случи на отказ на обезщетение по застраховката Автокаско. Ето ги:

1. Щети по детайли на автомобила, които са били констатирани при сключването на застраховката.

Често клиентите негодуват срещу отказ на застрахователя да изплати обезщетение за детайл, който е описан при сключването на застраховката. „Но аз претендирам за друга драскотина! Не за описаната“.

Но условията на застрахователите казват: Застрахователят не изплаща обезщетение за щети по компоненти на превозно средство, които при сключването на застраховката са били невъзстановени, като същите са констатирани в застрахователния оглед.

Нашата препоръка е – Когато сключвате застраховката си внимателно прегледайте протокола за оглед и запазете копие от него. В годините, полицата се подновява автоматично, но този протокол остава.

 2. Отстранените щети по автомобила, които не сте представили на оглед пред застрахователя.

Ако сте решили за своя сметка да отстраните щети по автомобила, които са били описани при сключването на застраховката, трябва да отидете на оглед при застрахователя. Най-често това се случва, когато влезете в сервиз с възлагателно писмо по заведена щета. Често хората решават да оправят някой детаил за своя сметка.
Но за да влязат в покритие тези изключени при сключването на застраховката части, трябва да предоставите автомобила си на оглед и да получите писмено потвърждение от застрахователя. Запазете документа, в който са отразени възстановените щети.

Попитайте застрахователя или брокера Ви къде да отидете на оглед и какви документи да получите за да гарантирате интересите си в бъдеще.

 3. Липсващи отделни части и детайли от автомобила.

Кражбата на антената, гумите, чистачките …. а понякога и на много по-скъпи детайли и възли не се покриват от застраховката Автокаско. Разочароващо, но това са условията.

Срещу кражба можете да застраховате единствено аудиотехника, като това трябва да бъде описано в отделна позиция в застрахователната полица и да бъде заплатена премия.

Няма какво да ви посъветваме за такива случаи. Може би, ако все още избирате автомобила си, да имате предвид особеностите, свързаните със застраховката. Описваме ги тук !

4. Земетресение и последиците от него.

Щетите по автомобилите в резултат от земетресение не са покрити от застраховката Автокаско. Но при по-силно земетресение счупените ламарини едва ли ще са големия проблем.

Когато става дума за този риск, винаги си пожелавам да не го познаем като нация.

В тази статия споделяме непокрити събития, които не зависят от нас. В следващата статия ще споделим основните причини за отказ поради пропуск и грешка, допусната от застрахованото лице. Полезна е, не я пропускайте.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации