Блог

Кратка история на Лойд – покриващи рискове

През втората половина на 17-ти век Англия е в икономически подем и с това се създава група от заможни хора с вкус към лукса на стоки от други континенти. Естествено, доставчик на такива стоки били ветроходните кораби.

Те от своя страна били изправени пред много рискове по време на пътуванията – от пиратството до коварностите на морето и предизвикателствата на лошото време. Това означавало, че богатството на търговците, които превозвали ценните стоки можело за изчезне за една нощ.

За да избегнат голямата загуба, собствениците на търговски кораби потърсили по-голямата сигурност в групата като заедно с търговците на стоките събирали част от печалбата си на едно място. С тези пари те споделяли риска помежду си и при загуба на кораб компенсирали участващите собственици на товара или корабособственика. Срещата на интересите на всички се осъществявала от брокер – който намирал платежоспособни собственици на товари и търсел интереси за поемане на риска. Това се нарича подписваческа процедура – началото на застраховането.

А кафенето Лойдс се появява като място за срещи на всички, които имали интерес в превоза на стоките по море. Собственикът Едуард Лойдс насърчавал собствениците на кораби и търговците да посещават кафенето. С това Лойдс печели завидна репутация на място, където можело да се получат актуални новини относно корабите и товарите. Това било от решаващо значение за успешното извършване на подписваческите процедури, като Лойд става мястото за морско застраховане.

През 1769 год. част от клиентите на Лойд се отделят и създават конкурентен бизнес с името “New Лойд Coffee House”, който в крайна сметка се оказва доста малък. Избран е комитет от 79 търговци и брокери, всеки от които плаща £ 100 (голяма сума за времето) за нова компания.  През 1774 год. те наемат стаи в Кралската Борс. Така се ражда модерният Лойдс.

Преди около месец култовата сграда на Лойдс в Лондон беше продадена на китайски застраховател.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации