Блог

Защо ти и САМО ТИ

Защо ти и САМО ТИ трябва да сключваш застраховката на дома си?

Когато придобиваме нов дом преминаваме през стресиращ и уморителен процес. Избор на брокер, намиране на ДОМЪТ, сключването на предварителен договор, осигуряване на финансиране, одобрение от банката, договор за покупко-продажба, ипотека, такси за брокер, нотариални такси, такси за банката, местни данъци и такси….. Сложен и стресиращ процес. Но целта е голяма – ТВОЯТ ДОМ!

Твоето място на защитен уют, на сигурност и спокойствие.

В този период подписваш десетки документи. И сякаш между другото, защото банката го изисква, сключваш застраховката. Често дори не правиш копие от полицата си. А параметрите на застраховката са ти последната грижа сред десетките други неща, които трябва да съобразяваш.

Напълно разбираемо е. Но с моя повече от 25 години опит в застраховането знам, че ТИ и САМО ТИ трябва да сключваш застраховката на дома ти.

Защо те товаря с още един ангажимент ли?

Банката ще сключи качествена полица на дома ти – безспорно е. Но тя се интересува само от своя финансов интерес в дома ти. Тя няма да се погрижи за няколко много важни неща, които биха те поставили в неизгодна позиция – да имаш застраховка, а да не получиш обезщетение.

Ето кои са те:

  • Банката не се интересува от вещите ти – движимото ти имущество. Всичко, което инвестираш в обзавеждане – мебели, уреди в кухнята, климатизация, отопление, килими, гардероби, пердета – това не е в покритието по полицата на банката. А ти знаеш, че те струват доста пари. Те правят дома. А уязвимостта на тези вещи от пожар, наводнение и земетресение е по-голяма дори от тази на сградата. Не подценявай тази инвестиция. Само си помисли какво е да трябва да започнеш да живееш от начало след опустошително събитие.
  • Банката няма да се погрижи за вещите ти срещу риска кражба. Ти и САМО ТИ, можеш да прецениш какви ценности биха представлявали интерес при кражба в дома и да ги застраховаш. Повярвай, няма по-неприятно усещане някой да е тършувал в дома ти. Но когато имаш качествена полица, ти си различен. Мислиш как да осигуриш интересите си и не се чувстваш жертва на обстоятелствата. Направил си каквото трябва.
  • Банката няма да те осигури срещу неволно нанесени щети на трети лица. Например, ако по случайност наводниш съседа си, само срещу няколко лева на година ти си гарантираш, че застрахователя ще поеме разходите до 10 000 лева, за щети които си нанесъл в съседа. Спокойствие на незначителна цена! И чисти междусъседски отношения при проблем.
  • Банката не е партньор при застрахователен проблем. Тя е институцията, която следи за своята част в актива. Когато настъпи застрахователно събитие ти сам трябва да преминеш през стъпките на предявяване на претенцията ти. Което може да бъде стресиращо и самотно начинание. И по този начин се губи основния смисъл на застраховането – да останеш да останеш спокоен и стабилен в труден момент.

Знам, че това ТИ да сключиш застраховката на дома ти е един допълнителен ангажимент. Но той определено си заслужава. Защото да оставиш това да го прави друг е като да дадеш ключа от дома ти на първия срещнат непознат. Грешката може да струва скъпо!

Ако е дошъл момента, в който ти да поемеш грижата за сигурността на дома ти, тук сме посочили всичко, което смятаме, че трябва да знаеш, за да избереш качествен продукт на достъпна цена.

Не се колебай. Намери си доверен партньор и осигури на незначителна цена един от най-скъпите си активи – твоя дом.

0
  Свързани публикации
  • No related posts found.

Add a Comment