Блог

Защо ТИ трябва да сключваш застраховката на дома

Защо ти и САМО ТИ трябва да сключваш застраховката на дома си?

Придобиването на нов дом е стресиращ и уморителен процес. Избор на брокер, намиране на ДОМЪТ, сключване на предварителен договор, осигуряване на финансиране, одобрение от банката, договор за покупко-продажба, ипотека, такси за брокер, нотариални такси, такси за банката, местни данъци и такси….. Сложен и стресиращ процес. Но целта е голяма – ТВОЯТ ДОМ!

Твоето място на защитен уют, на сигурност и спокойствие.

В този период пред очите ти за подпис преминават десетки документи. И сякаш между другото, защото банката го изисква, сключваш застраховката. Често дори не правиш копие от полицата си. А параметрите на застраховката са ти последната грижа сред десетките други неща, които трябва да съобразяваш.

Напълно разбираемо е. Но с моя повече от 25 години опит в застраховането знам, че ТИ и САМО ТИ трябва да сключваш застраховката на дома ти.

Защо да се натовариш с този ангажимент ли?

Банката ще сключи качествена полица на дома ти – това е ясно. Но банката се интересува само от своя финансов интерес в дома ти. Тя няма да се погрижи за няколко много важни неща, които биха те поставили в неизгодна позиция – да имаш застраховка, а да не получиш обезщетение.

Ето кои са те:

  • Банката не се интересува от вещите ти – движимото ти имущество. Всичко, което инвестираш в обзавеждане – мебели, уреди в кухнята, климатизация, отопление, килими, гардероби, пердета – това не е в покритието по полицата на банката. А ти знаеш, че те струват доста пари. Те правят дома. А уязвимостта на тези вещи от пожар, наводнение и земетресение е по-голяма дори от тази на сградата. Не подценявай тази инвестиция. Само си помисли какво е да трябва да започнеш да живееш от начало след опустошително събитие.
  • Банката няма да се погрижи за вещите ти и срещу риска кражба. Ти и САМО ТИ, можеш да прецениш какви ценности биха представлявали интерес при кражба в дома и да ги застраховаш. Повярвай, няма по-неприятно усещане някой да е тършувал в дома ти. Но когато имаш качествена полица, ти си различен. Мислиш как да осигуриш интересите си и не се чувстваш жертва на обстоятелствата. Направил си каквото трябва.
  • Банката няма да те осигури срещу неволно нанесени щети на трети лица. Например, ако по случайност наводниш съседа си, само срещу няколко лева на година ти си гарантираш, че застрахователя ще поеме разходите до 10 000 лева, за щети които си нанесъл в съседа. Спокойствие на незначителна цена! И чисти междусъседски отношения при проблем.
  • Банката не е партньор при застрахователен проблем. Тя е институцията, която следи за своята част в актива. Когато настъпи застрахователно събитие ти сам трябва да преминеш през стъпките на предявяване на претенцията ти. Което може да бъде стресиращо и самотно начинание. И по този начин се губи основния смисъл на застраховането – да останеш да останеш спокоен и стабилен в труден момент.

Знам, че това ТИ да сключиш застраховката на дома ти е един допълнителен ангажимент. Но той определено си заслужава. Защото да оставиш това да го прави друг е като да дадеш ключа от дома ти на непознат. Грешката може да струва скъпо!

Подбряване на цената е напълно възможно при спазването на всички условия на банката.

Ако е дошъл момента, в който ти да поемеш грижата за сигурността на дома ти, тук можеш да заявиш интерес и да получиш оферта за качествена полица на дома ти. 

Не се колебай. Намери си доверен партньор и осигури на незначителна цена един от най-скъпите си активи – твоя дом. 

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации
  • No related posts found.