Блог

Застраховката живот и скъпоструващи грешки📗

През последните години интересът към застраховките живот расте. Много хора мислят какво оставят след себе си и как да осигурят близките си. Но непознаването на застраховката живот може да струва скъпо.

В тази статия споделям за скъпоструващите грешки при застраховките живот. И дори да нямаш застраховка живот, ако си кредитополучател, чети до край!

Затова през изминалата седмица присъствах на конференция, организирана от Асоциация на българските застрахователи, която имаше за цел да разкаже за предизвикателствата пред животозастраховането и грешките, които могат да струва скъпо на застрахованите. Имах честта да чуя ръководителите на най-големите животозастрахователни компании и както се казва „Да пия вода от извора“.

Не е тайна за никого, че българинът много по-лесно дава пари за автомобила си. Виждаме го при вземането на решение за застраховката на дома и застраховката живот. Така е, защото щетите по автомобилите ги виждаме ежедневно. А за останалите нямаме навици и достатъчно знания. Ние нямаме примера на нашите родители да правим тези застраховки. Все още гледаме на застраховките не като начин да контролираме риска около себе си, а като един досаден данък. Плащаме ги само в краен случай.

Това е и причината да не познаваме продуктите, което често води до разочарование. А понякога това може да струва твърде скъпо.

В това видео споделям кои са причините да не сключваме застраховка Живот:

В тази статия споделям основните причини застраховките живот, които водят до разочарование сред потребитилети. За такива истории не веднъж съм говорила. Ето една, която разтресе обществения живот, но всъщност се оказа, че дори и националните медии не познават застраховките в подробности.

И така, най-главните причини застраховката Живот да не проработи:

  1. На лекар, адвокат и застраховател се казва всичко! Когато сключваш застраховката трябва да бъдеш напълно честен в здравната декларация. Ако има заболявания, за които не си уведомил застрахователя при сключването на застраховката, застрахователят може да откаже или да намали обезщетението. Затова трябва да бъдеш напълно честен, попълвайки здравната си декларация. Ако искаш да си напълно сигурен, обсъди здравната декларация с личния лекар.
  2. Евтиното може да излезе МНОГО скъпо. Най-разпространена от застраховките живот е тази на кредитополучателя, тъй като често се предлага в комплект с условията по кредита, какъвто много хора имаме. Но това винаги трябва да заостря вниманието! В желанието си намалят разходите, банките често предлагат и икономични варианти. Но те се постигат с премахване на рискове и добавяне на изключения. И така когато настъпи най-лошото с кредитополучателя, например от инфаркт, може да се окаже, че за да спести пари е изключил фатален край от заболяване. В такъв случай, наследниците трябва да продължат да плащат кредита и са недоволни от застраховката. Но това е избор, който е направен от кредитополучателя, избрал по-евтиното решение. Десетки са примерите, при които се вижда, че такова решение може да излезе много скъпо.Когато подписваш договора за кредит, не подценявай застраховките. Особено тази за живота!
  1. Чети внимателно условията или си намери доверен партньор! Когато избираме техника, или нова електроника сме склонни да отделим много време в проучване. А когато стане дума за застраховките, винаги гледаме за най-евтиното. Въпреки че закупуването на некачествена застраховка може да ни струва МНОООГО.

Когато сключваш застраховка за живота, прочети условията! Много хора си мислят, че познават застраховането, като се водят от условията на най-разпространената застраховка – Гражданска отговорност. Но тя е задължителна, социална и с най-малко ограничения. Доброволните застраховки не са така! Застрахователят при тях поставя ограничаващи условия, които е добре да познаваш. Например – употребата на алкохол над определени граници или заболявания, обявени като пандемия от Световната здравна организация, неспазване правилата за движение и т.н.

Ако четенето на дълги условия с малки буквички е досадна работа за теб, намери си доверен партньор. Някой, който следи пазара, обича подробностите и ще ти напомня за всички важни дати и да се грижи за теб и твоите близки в труден момент.

Знам от опит, че само хората, които мислят стратегически за бъдещето си, тези, които коват живота си всеки ден, само те мислят за застраховката Живот навреме. А това е още една важна особеност. Застраховката живот може да се сключи докато сме здрави. След това е късно.

Ако си такъв човек, виж трите въпроса на които трябва да си отговориш преди да скюючиш застраховката Живот. Виж ги тук:

Прецени навреме стойността която даваш за близките и направи информирано и осъзнато решение.

А ако имаш нужда от професионална консултация, не се колебай, свържи се с нас. Ще споделим информация и ценен опит, за да намерим твоето решение. Заяви среща тук

И за да познаваш риска, за да можеш да го контролираш, абонирай се за нашия бюлетин. Влез в клуба на знаещите, на тези които планират стратегически живота си.

Ако статията ти е била полезна и интересна

АБОНИРАЙ СЕ, ЗА ДА ЗНАЕШ!

Ние ценим желанието ти да получаваш само полезна информация! Прочети нашата Политика за поверителност!

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации