Блог

Как да си спестим неприятности, ако причиним ПТП.

Днес, докато се разхождах из центъра, попивах софийска кал и с интерес наблюдавах колко спокойно си живеем под огромните ледени висулки на министерства и агенции, неволно попаднах на леко ПТП. Една жена с Тойота Рав в опит да направи десен завой, леко закачила чакащото пред нея Пежо.

От Пежо-то излезе едър, торбест мъж, доста рошав и мърляв и започна да крещи на жената: „Какво ми се извиняваш!“, „Не ми трябва твоето Извинявай“, „Сега какво ще правим?“. Звучеше заплашително  и злобно. Стана ми неприятно.

Все се надявах, че това вече не се случва! Ставаше дума за драскотина. Толкова ли не се повиши застрахователната култура на хората? А културата въобще?

Ето моя съвет за такива и подобни ситуации. Ако станете участник в ПТП и другият водач е агресивен, препоръчвам веднага да се обадите на 112 и да регистрирате ПТП-то. Това е Ваше законово задължение и необяваването много пъти е създавало проблеми на участниците в ПТП. Щом продиктувате регистрационните номера на автомобилите, анонимността на агресора вече не го пази.

От телефон  112 ще ви дадат входящ номер, който е важно да запишете. Независимо дали ще попълните двустранен констативен протокол, който трябва да сте получили при сключването на застраховката Гражданска отговорност и дали ще има претенция пред застрахователя на виновния водач, по закон сте длъжни да уведомите за събитието. И ако между двамата водачи няма съгласие относно вината, Ваше право е да поискате мястото на произшествието да бъде посетено от екип на КАТ.

Такава е процедурата от най-леките ПТП, до събития с агресивни участници или пък имате съмнение в обстоятелствата и усещане за измама. Не очаквайте чудотворна реакция от държавните институции, но такава е процедурата и такива са правата и задълженията ни като граждани. Така, че да се възползваме!

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации