Блог

Солени глоби за британските застрахователи, заради неправомерна продажба на застраховки

Британският пазар се слави с ясни регламенти и строг контрол върху финансовите услуги. През последната седмица регулаторните органи обявиха своята готовност да представят план, по който ще бъдат компенсирани клиентите на 16 финансови институции за неправомерно продавани застраховки за кредитни карти.  Банките ще бъдат глобени заради това, че са препращали клиентите към компанията CPP, която регулаторните органи вече бяха глобили с рекордните 10.5 млн. паунда за неправомерни продажби на застрахователни продукти.

Вероятно най-голяма глоба ще отнесе Barclays поради най-големия пазарен дял в продажбата на кредитни карти. Случката ще бъде до голяма степен унижение за главния изпълнителен директор на Barclays – Антъни Дженкинс, който е оглавявал банката през периода, в който са извършени неправомерните продажби.

Според анализаторите, ако делът от пазара на кредитни карти бъде използван като показател за евентуалната компенсация, Barclays може да се наложи да плати над 300 млн. долара. Другите големи потърпевши от наказанието са MBNA, HSBC и Santander UK.

Регулаторните органи считат, че потребители ще имат право на компенсация, ако са „получили подвеждаща или неясна информация”, като например ако служителите на някоя от банките са преувеличавали риска от кражба на идентичността. Това е третият скандал с неправомерни продажби в последно време. Очакваните глоби в него обаче са малки, в сравнение с тези в скандала около застраховките за защита на плащанията, където банките ще трябва да заделят близо 15 млрд. паунда за компенсации.

0
Анелия Ангелова

About the Author:

Вярвам в застраховането - заради стотиците щети, по които съм работила, така че нашите клиенти да се възстановяват от неприятностите и да продължат живота си качествено. Убедена съм, че човек, който не мисли за пари в труден момент се възстановява много по-лесно от изпитанията. Но, за да се случи това е необходимо да се премине през процес който започва с правилния избор на покритие, продукт, застраховател и познаването важните параметри по договора. А когато настъпи щета ние сме до теб от установяването на вредата, през предявяването на претенцията, до получаването на пълно и честно обезщетение. За да правиш това което най-добре можеш и обичаш.
  Свързани публикации