Блог

Застраховката за ски в чужбина в действие!

Днес ми попадна интервю с директора на Планинската Спасителна Служба – Радко Марков, в която прави анализ на проведените спасителни операции в планината през 2016 година. Заглавието на статията е „В България културата на застраховане все още не е развита.“

Може да се каже, че от шестнадесет години наблюдавам нивото на застрахователната култура и темата много ме вълнува. Как обучаваш хората на една толкова сложна и бъдеща услуга. Не можеш да я пипнеш, не можеш да я помиришеш, няма цвят и вкус.

В смисъла на застраховката се убеждаваш едва когато настъпи застрахователно събитие. И тогава разбираш дали този разход ти е бил нужен.

Сега ще споделя опита на наши клиенти, които пътуваха в Австрия на ски със застраховка и ще споделя ползите от полицата. Докато се е спускала по  пистите, едната застрахована е била застигната от друг скиор и блъсната. Мъжът е имал нараняване на бузата и му е текла кръв, нашата застрахована се почувствала зле – болял е гърба и кръста.

Последващата реакция на спасителната служба, болницата и полицията:

  • Минути по-късно на мястото на събитието пристига спасителната служба с отлична екипировка и всякакви лекарства и материали, необходими за първа медицинска помощ на пистата.
  • Преминаващите скиори веднага щом са видели събитието са знаели къде да се обадят и са го направили.
  • Заради оплакванията, няколко минути по-късно на пистата е пристигнал хеликоптер, с който нашата застрахована е била изпратена в болницата на най-близкото село.
  • Там са й направили всички необходими изследвания и снимки, за да се уверят, че проблемът е само натъртване.
  • По-късно със застрахованите са се свързали полиции и са поискали техните свидетелски показания. Изготвен е протокол, подобен на протокол за ПТП, в който са описани обстоятелствата и кой е виновен за настъпилата злополука. Полицаите са разполагали със снимков материал на мястото на събитието, вероятно направен от спасителите.
  • Застрахованата има контактна информация с полицията и при необходимост от документи може да се свърже във всеки един момент с тях.

Отговорността по застраховката

  • Спешната медицинска помощ в случая не се заплаща от застрахованите лица. За наша радост, този инцидент не е бил със сериозни последствия. Но при необходимост от операция, импланти и допълнителни помощни средства, застраховката би се задействала. И плащанията са в сериозни суми.
  • Хеликоптерът – е претендиран по полицата на нашата застрахована. Въпреки, че тя не го е поръчвала! Просто системата в Австрия така работи – когато има опасност за живота, се прави всичко възможно да се гарантира и парите са втора линия. Цената на хеликоптера е 6 780,69 Евро. И тъй като това е репатриране по медицински причини, хеликоптерът беше платен от застрахователя.
  • Гражданска отговорност на виновния скиор! Да, обичайно си правят такава застраховка, защото в нормалните страни, когато някой причини вреда, то си плаща затова. Така, че ако ще карате ски в чужбина, е добре да помислите за такова покритие. Би спестило много разходи при инцидент по твоя вина.

Ето така работи застраховката за пътуване в чужбина със завишение за ски. Уважавам полаганите усилия от Спасителните служби в България, но когато става дума за инцидент, застраховката е само една малка част от процеса. Много по-важна е бързата и адекватна реакция на всички институции. И чак след това идва плащането по застраховката и финансовата гаранция.

И когато видиш как се процедира в труден момент,  тръгваш на път с полица в ръка, нали?

Ето къде можете да поръчате полицата за пътуване в чужбина онлайн http://www.viara-ins.com/zajavki/zajavra_pomosht_patuvane/

0
Anelia Angelova

About the Author:

Работя в застраховането от 1993 година. Първите десет години от професионалния ми опит преминаха в централите на застрахователните компании. Там научих да преценявам риска и да администрирам внимателно застраховките.
През 2000 година основах Вяра брокер и до днес съм управител на компанията. Тук опознах много повече застрахователни продукти, чух много различни потребности на хората и видях колко ценна може да бъде добре сключената застраховка.
Пиша в блога, защото знам, че заедно контролираме риска.

Add a Comment


Captcha Captcha Reload